Statenfractie D66 wil uitleg over Odfjell

De fractie van D66 in Provinciale Staten van Zuid-Holland wil tekst en uitleg van chemiebedrijf Odfjell en toezichthouder DCMR Milieudienst Rijnmond over de situatie bij het Noorse tankoverslagbedrijf in de Botlek. Dat ligt sinds zaterdag vrijwel geheel stil om de komende tijd veiligheidsproblemen op te lossen.

D66 wil zo snel mogelijk opheldering over wat er mis is gegaan, aldus de partij op haar website. 'Dat het bedrijf nu gedwongen wordt te sluiten was onvermijdelijk geworden', zegt milieuwoordvoerder Paul Breitbarth van D66.

De Statenfractie van de PvdA wil een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond Odfjell. 'Door het stilleggen van het chemische tankopslagbedrijf kan thans niet langer worden uitgesloten dat bewoners en arbeidskrachten zijn blootgesteld aan onaanvaardbare risico's. Dit leidt tot onrust en roept veel vragen op', aldus de PvdA.

Na een gesprek vrijdagmiddag met DCMR Milieudienst Rijnmond en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kwam de directie van Odfjell Terminals Rotterdam (OTR) met de mededeling dat het bedrijf binnen 24 uur werd stilgelegd en er gewerkt gaat worden aan een herstelplan. De maatregel kwam na een reeks van incidenten met betrekking tot de veiligheid op en rond de terminal.

De kwestie Odfjell komt zeker aan de orde op de eerstvolgende vergadering van de Statencommissie verkeer en milieu op 22 augustus, liet Breibarth weten.

Hij wil van de milieudienst Rijnmond een uitgebreide toelichting op de veiligheids- en onderhoudssituatie bij alle risicobedrijven die onder haar toezicht staan. 'Bij Odfjell lijkt het erop dat het onderhoud, maar ook het toezicht daarop, de afgelopen jaren ernstig tekort heeft geschoten', aldus het Statenlid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden