Stasi-archief start ontslagprocedure tegen ex-Stasimedewerkers

De directeur van het Duitse Stasi-archief, het Stasi-Unterlagenbehörde, wil af van werknemers met een Stasi-verleden. De werknemers liggen echter dwars. De directeur is een procedure tegen hen gestart. Dit meldt de Frankfurter Rundschau.

Redactie
Stasi-dossiers. Beeld ANP
Stasi-dossiers.Beeld ANP

De Stasi, het ministerie voor Staatsveiligheid van de DDR, goldt als een van de meest effectieve inlichtingendiensten ter wereld. Het archief wordt sinds 2011 beheerd door Roland Jahn. Bij zijn aantreden kondigde hij al aan van de ex-Stasimedewerkers af te willen. Hij vindt het onrespectvol voor de slachtoffers van de Stasi dat er bij het archief nog steeds mensen werken die achter de grootschalige spionage van het DDR-ministerie stonden.

Jahn behoorde zelf tot de oppositie en zat in 1982 zes maanden in de gevangenis vanwege het fietsen met een Poolse vlag waarop stond 'Solidariteit met het Poolse volk'. In april deed hij een voorstel om 14 van de 35 voormalige Stasikrachten over te plaatsen naar een andere overheidsdienst.

De ex-Stasimedewerkers werden aangenomen door huidig bondspresident Joachim Gauck vanwege hun expertise met het doorgronden van de dossiers. In 1990 nam Gauck namens de bondsregering de verantwoordelijkheid voor de bewaring en behandeling van de documenten van de Stasi, waaronder ongeveer 6 miljoen dossiers van personen. Sinds 1992 hebben slachtoffers van de grootschalige spionage toegang tot hun dossiers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden