Startupbootcamp naar de VS

Het Amsterdamse Startupbootcamp, dat beginnende techbedrijven op weg helpt, strijkt neer in de Verenigde Staten. Eerder dit jaar al toog concurrent Rockstart naar Singapore.

Koningin Maxima bezocht in 2013 een demodag van Startupbootcamp. Links Ruud Hendriks en rechts Patrick de Zeeuw, oprichters van het bedrijf.Beeld anp

Startupbootcamp strijkt dit najaar neer in New York en San Francisco om daar beginnende bedrijven op pad te helpen. Daarnaast wil het bedrijf binnenkort ook vestigingen openen in Mexico en Zuid-Afrika.

In ruil voor een belang van 8 procent kunnen bedrijven drie tot zes maanden onderdak vinden bij Startupbootcamp. In die periode krijgen ze hulp bij het ontwikkelen van producten en het opzetten van een gezond bedrijf.

10 landen, 13 vestigingen
Daarnaast ontvangen ze 15.000 euro 'startgeld'. Elk half jaar start een nieuwe ronde met telkens tien startende bedrijven. Na afloop houden ze steun.

Het bedrijf heeft nu in tien landen dertien vestigingen, onder meer in Berlijn, Istanboel, Barcelona, Kopenhagen, Eindhoven en Tel Aviv. Daarnaast houdt het bedrijf jaarlijks zeker tachtig wervingsdagen in verschillende landen om geïnteresseerde bedrijven, sponsoren en adviseurs te vinden. Per ronde melden zich tussen de vijfhonderd en duizend kandidaten voor de tien beschikbare plekken.

Sinds 2011
Hoe veel geld Startupbootcamp in de Amerikaanse uitbreiding steekt, wil het bedrijf niet zeggen. Met elke ronde is een investering van circa anderhalf miljoen euro gemoeid, alhoewel er ook rondes zijn met twaalf miljoen euro aan fondsen. Startupbootcamp financiert de internationale stap deels via partners en sponsoren.

Startupbootcamp werd in 2011 opgezet door Ruud Hendriks en Patrick de Zeeuw. Sindsdien heeft het bedrijf naar eigen zeggen bijna negentig miljoen euro investeringsgeld binnengehaald. Daarmee zijn 215 bedrijven op weg geholpen, waarvan honderd via de Nederlandse programma's; 175 'bootcampers' zijn nog altijd actief, 36 hebben het na afloop van hun stormbaan niet gered en vijf zijn inmiddels door anderen overgenomen.

Eerder ging Rockstart
Startupbootcamp verdient uiteindelijk aan de verkoop van belangen van succesvolle bootcampers. Volgens het bedrijf zijn de deelnames gemiddeld tussen de 2,5 en drie miljoen euro waard, met 'een aantal' uitschieters die inmiddels tussen de veertig en vijftig miljoen euro klokken.

Eerder dit jaar ging de eveneens Amsterdamse startershulp Rockstart naar Singapore, om daar beginnende technologiebedrijven op poten te helpen. Rockstart heeft sinds zijn start in 2011 58 bedrijven op weg geholpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden