Plus

Start-ups werken in Amsterdam aan stad van de toekomst

Onder de vleugels van ingenieursbureau Arcadis bedenken start-ups uit de hele wereld in Amsterdam oplossingen voor steden. 'De digitalisering komt onherroepelijk ook onze kant op.'

Met beelden van bewakingscamera's als deze analyseert de Spaanse start-up UDE bezoekersstromen. Beeld Shutterstock
Met beelden van bewakingscamera's als deze analyseert de Spaanse start-up UDE bezoekersstromen.Beeld Shutterstock

Woningdelen heeft in Amsterdam nog geen hoge vlucht genomen, maar Christine McDannell uit het Amerikaanse San Diego spreekt al van een 'coliving revolutie' en de 'coliving branche'. Wat haar betreft is het voor steden dé manier om meer mensen per vierkante meter te herbergen. Thuis wil ze al niet meer anders.

Zo is het voor haar ook begonnen, met het door haar opgezette Entrepreneur house, waar ze samenwoonde met andere ondernemers. Nooit meer dat gezever van huisgenoten die aanhikken tegen de maandagmorgen, schrijft ze in haar boek The Coliving Code. Ze warmt zich aan het gezelschap van andere ondernemers die in het weekend al uitkijken naar maandag: dan mogen ze weer. Ook prettig: er wordt gekookt en schoongemaakt, zodat iedereen zich helemaal kan focussen op de business.

McDannell heeft al een handjevol van zulke woongemeenschappen opgezet. Behalve in Los Angeles komen ook zogeheten Kindred Quarters op Bali en in Thailand. Nu is ze in Amsterdam om een bedrijf op te zetten dat coliving op veel grotere schaal mogelijk maakt. Met dat bedrijf, Kndrd.io, is ze een van de tien start-ups die momenteel in Amsterdam worden begeleid door advies- en ingenieursbureau Arcadis.

Kindred quarters
Ze kwam tot de ontdekking dat bij kindred quarters wel elf verschillende computerprogramma's werden gebruikt, van de catering tot een communicatieplatform en Airbnb, voor als kamers tijdelijk leegstaan. Daarvoor heeft Kndrd.io nu één softwarepakket ontworpen.

Woningdelen kan de stad ten goede komen, McDannell zweert erbij. "Het helpt tegen eenzaamheid, bij het vinden van geestverwanten en het spaart ruimte." Tenminste, als je het op de juiste manier doet. "Het hoeft geen studentikoos leven te zijn."

Kndrd.io en de andere start-ups zijn door Arcadis geselecteerd omdat het veelbelovende bedrijven zijn die steden beter kunnen maken. Techstars, dat start-ups begeleidt in hun kiemfase, neemt ze honderd dagen onder zijn hoede.

Voor Arcadis, dat ook investeert in de tien start-ups, is het een manier om zichzelf voor te bereiden op de toekomst. Op het eerste gezicht is het ingenieursbureau weinig kwetsbaar voor de digitale revolutie - bruggen bouwen en steden klimaatbestendig maken doen overheden over twintig jaar ook nog wel.

Compleet nieuwe wijk
Maar Arcadis wil niet achteroverleunen, zegt directeur Patrick van Hoof. "Bijna alle bedrijfstakken zijn al overhoopgegooid door digitalisering. Dat komt onherroepelijk ook onze kant op." Het berekenen van de kosten wordt bijvoorbeeld soms al aan de computer overgelaten. En Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van Google, ontwerpt voor Toronto een compleet nieuwe wijk.

Om zich schrap te zetten voor wat nu nog ondenkbaar is, geeft de vanuit Amsterdam gerunde multinational op twee manieren de vernieuwing de ruimte. Vanuit hetzelfde pand waar de tien start-ups aan de slag zijn, buigen kleine teams van Arcadismedewerkers zich over het bedenken van nieuwe, digitale producten.

"Ook willen we de vinger aan de pols houden bij start-ups waar we veel in zien." Vandaar dat het start-upprogramma in Amsterdam draait. Arcadis heeft voor zijn thuisstad gekozen, omdat dit soort vernieuwing hier de ruimte krijgt. "Amsterdam is zeer vooruitstrevend," zegt Van Hoof. "En hier versterken we het ecosysteem voor start-ups."

Bezoekersstromen
Voor jonge bedrijven als dat van haar is het ook aantrekkelijk om hier honderd dagen te vertoeven, zegt McDannell. Eind deze maand presenteren de tien zich aan potentiële investeerders. Voor de starters kan Arcadis bovendien een eerste klant zijn of een investeerder die het prille bedrijf een stap verder helpt, zegt Iago Romero van het Spaanse Urban Data Eye (UDE).

UDE gebruikt beelden van bewakingscamera's om bezoekersstromen door winkelcentra en pleinen in kaart te brengen. Omdat de computer daarvoor genoeg heeft aan beelden in lage resolutie gaat dit volledig anoniem. In het Amerikaanse Pittsburgh heeft UDE al een proefproject achter de rug, waaruit bleek dat sommige delen van een plein veel minder benut werden dan andere stukken.

De nieuwe techniek waarvoor de computer de beelden van honderden camera's kan verwerken tot data over het voetgangersverkeer kan helpen om drukte weg te masseren. Projectontwikkelaars kunnen eruit afleiden hoe het winkelend publiek zich verdeelt over hun winkelcentrum.

Het start-upprogramma heeft UDE geleerd meer te focusen op de manier waarop het jonge bedrijf geld kan verdienen, zegt Romero. Voor Arcadis zijn de start-ups behalve een mogelijk doelwit voor investeringen ook een middel om lucht te krijgen van de manier waarop digitalisering ingrijpt in de opbouw van steden. Van Hoof: "Voor ons is het een puzzelstukje om te snappen waar het heen gaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden