Start-ups helpen stad met spreiding rond krioelende busjes

Innovatieve start-ups helpen met het oplossen van grotestadsproblematiek zoals de spreiding van de drukte en de rond krioelende busjes voor ouderen en gehandicapten. Vrijdag gingen zeven bedrijfjes voor de gemeente aan de slag.

Busje Beeld webupload
BusjeBeeld webupload

Start-ups gaan zich in opdracht van de gemeente buigen over grotestadsproblematiek zoals zwerfvuil, fietswrakken en de spreiding van de drukte. De jonge, innovatieve ondernemers hebben oplossingen waar de overheid nooit op zou komen, zo is de gedachte.

Vrijdagochtend zijn de zeven start-ups officieel begonnen. In vier maanden werken ze toe naar een app of een andere product dat een uitweg biedt voor typisch Amsterdamse kwesties. In februari, op 'Demo Day', presenteren ze hun product aan een publiek van binnen- en buitenlandse gemeenten, hun potentiële klanten.

Samenwerking
Als de vindingen succesvol zijn, zal Amsterdam de eerste grote klant zijn: de launching customer, zoals wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) zegt. Zij verwacht dat de start-ups zullen laten zien dat grote organisaties als de gemeente veel baat hebben bij zo'n samenwerking.

Tot maart werken de start-ups voor de stad, waarbij ze meteen van binnenuit leren hoe de inkoop door de gemeente verloopt. Ze kunnen terecht op verschillende flexwerkplekken in de stad en krijgen een trainingsprogramma van de gemeente en van deskundigen van buitenaf.

De zeven start-ups werden geselecteerd uit 85 aanmeldingen. Het programma, Startup in Residence geheten, is een initiatief van de gemeentelijke chief technology officer Ger Baron en van StartupAmsterdam, het actieprogramma om het vestigingsklimaat voor start-ups te verbeteren.

Meldingssysteem
Amsterdam heeft het idee voor zo'n start-up programma afgekeken van San Francisco. Daar werden verschillende apps uitgedacht, zoals een waarschuwingssysteem dat aardbevingen voorspelt op basis van seismische trillingen en een toepassing die slechtzienden de weg wijst op het vliegveld. Ook kwam het tot een app waarin politieagenten op straat hun administratie kunnen bijwerken.

In Amsterdam buigen de start-ups zich over het doelgroepenvervoer en de drukte door toeristen. Verder probeert CrowdEffect maatschappelijke instellingen in contact te brengen met internationale bedrijven voor sponsorgeld. City Makers registreert fietswrakken en Buur bedenkt een nieuw meldingssysteem voor de openbare ruimte. Maar liefst twee start-ups, RecyQ en Gamatec, moeten afvalscheiding aantrekkelijker maken.

De toegenomen drukte in de stad is het probleem waar start-up Wander iets op wil verzinnen. De technologie is al in de maak: een apparaatje, de Wyzer, dat toeristen als een slim kompas door de stad loodst zonder dat ze zich nog over een vervreemdend scherm hoeven buigen.

Lees vrijdag (20-11) het hele artikel in Het Parool: 'Toeristen buiten gebaande paden'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden