Plus

Start-ups gaan in de leer bij FloraHolland

Een kruidenrekje als een Nespresso-apparaat en verlichting die stroom haalt uit planten: start-ups proberen een groene plek te veroveren in het stedelijke huishouden. FloraHolland, bekend van de bloemenveiling in Aalsmeer, begeleidt deze bedrijfjes.

Bart van Zoelen
Mila van de Wall (r) en Emma Hogedoorn van stadstuinwinkel en kenniscentrum Wildernis Beeld Marie Wanders
Mila van de Wall (r) en Emma Hogedoorn van stadstuinwinkel en kenniscentrum WildernisBeeld Marie Wanders

Een aai over de kamerplant en een in de potgrond verwerkte lamp gaat aan. Dat kan heus. Tenminste, volgens ontwerper Ermi van Oers. Volgend jaar hoopt ze haar Living Light op de markt te brengen.

Pure magie, een lamp die gaat branden door het beetje stroom dat bacteriën tussen de wortels opwekken uit de fotosynthese van de plant.

"De plant gebruikt daarvan maar dertig procent." Na een dag is genoeg stroom opgewekt om een klein lampje een half uur te laten branden. En dan liefst na enige aandacht voor de plant: een aai of een scheut water.

Een gewone lichtschakelaar had ook gekund, zegt Van Oers, maar door een aai wordt de verstandhouding met zo'n kamerplant meteen heel anders.

Wildernissen
Haar prototype, gemaakt als afstudeeronderwerp aan de Willem de Kooning Academie, wordt momenteel geëxposeerd op de Dutch Design Week. Over een jaar of wat is de techniek ver genoeg gevorderd om er een pasklaar product van te maken, hoopt ze. Dat is ook iets wat ze wil ontdekken bij Let it Grow, de 'incubator' voor start-ups van FloraHolland.

Daar worden de komende vijf maanden zeven beginnende bedrijven bij de hand genomen in de hoop dat ze een groeispurt doormaken. Maandag begonnen ze in start-upverzamel­gebouw B.Amsterdam.

De andere startende bedrijven zijn gestoeld op minder wilde innovaties. Zo behoort ook 'stadstuinwinkel nieuwe stijl' Wildernis aan de Bilderdijkstraat tot de deelnemende start-ups.

Dat is tegelijkertijd een kenniscentrum voor het tuinieren in huis en op het balkon, zegt Mila van de Wall. "We openen een webshop en hopen meerdere wildernissen te openen."

Superfoods
Een ander beginnend bedrijfje, Grown, maakt volledig geautomatiseerde kweekbakken voor de teelt van cressen. "Een combinatie van mini-kruiden en superfoods," legt Toon Roozen uit. "Met krachtige smaken. Restaurants maken er al veel gebruik van."

Hun 'indoor garden' ziet eruit als een kruidenrekje onder ledverlichting. Het werkt als een Nespresso-­apparaat: de kiemplantjes komen uit cupjes. Het past onder elk keukenkastje. "Soms zijn ze al na vijf dagen klaar om te oogsten."

Na een dag is genoeg stroom opgewekt om een klein lampje een half uur te laten branden Beeld Marie Wanders
Na een dag is genoeg stroom opgewekt om een klein lampje een half uur te laten brandenBeeld Marie Wanders

FloraHolland probeert door het steunen van de start-ups de innovatie in de sierteelt op te stuwen. Tegelijk wil de sector weer aansluiting vinden bij de doelgroep van jonge, trendsettende consumenten in de grote stad.

"Sinds 2011 zijn bloemen niet meer het populairste cadeautje om mee te nemen, maar de cadeaubon. Dat hebben wij laten gebeuren," zei Flora­Hollandtopman Lucas Vos gisteren bij de start van Let it grow.

Als een sector niet innoveert, komen er altijd kapers op de kust. Hoe sterk Nederland ook is in de sierteelt. "Dat was Italië ook in pizza en cappuccino," zei start-upambassadeur prins Constantijn, toen hij Let it Grow officieel opende. "Tot Starbucks en Domino's die markt overnamen."

Zeven start-ups in de leer bij FloraHolland

Sprinklr bezorgt duurzaam gekweekte planten thuis per fiets. Een app fungeert als vraagbaak voor de verzorging.

Living Light maakt planten die sfeerverlichting laten branden.

ConnectedGarden maakt sensoren die, met data over het weer, vertellen welke verzorging tuinplanten nodig hebben.

Wildernis is een stadstuinwinkel nieuwe stijl'.

Gardian verwerkt een sensor in de potgrond die via een app advies geeft over wat de plant nodig heeft.

Grown maakt minikruidentuintjes onder ledverlichting.

Gewildgroei verkoopt stoep-tegels die ruim baan geven aan het groen, zodat we anders gaan denken over onkruid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden