Start tabaksproces longartsen tegen Nederlandse staat

De Amsterdamse Stichting Rookpreventie Jeugd heeft de Nederlandse staat aanklaagd vanwege haar relaties met de tabaksindustrie. Vandaag start het proces in Den Haag in een openbare zitting. Wat is de inzet?

Redactie
In april dit jaar werd Wanda de Kanter benoemd tot Dappere Dokter 2014 Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)
In april dit jaar werd Wanda de Kanter benoemd tot Dappere Dokter 2014Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

De Nederlandse overheid zou zich niet houden aan het internationale antirookverdrag, de Framework Convention on Tobacco Control, van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

'De overheid moet alle contacten met de tabaksindustrie verbreken', zo stelde Wanda de Kanter, longarts in Amsterdam en samen met haar collega Pauline Dekker de drijvende kracht achter het initatief, vanmorgen tegen BNR Nieuwsradio.

Standpunten
Het antirookverdrag is door 179 landen, waaronder Nederland, ondertekend. Daarmee gaan zij de afspraak aan dat de tabaksindustrie géén invloed kan uitoefenen op het rookontmoediginsbeleid dat in die landen wordt gevoerd.

Volgens de stichting houdt Nederland zich daar totaal niet aan. In maart 2013 richtten De Kanter en Dekker samen met onderzoeksjournalisten de website Tabaknee.nl op. Daarop toont de stichting aan dat de overheid de takabsindustrie zelfs uitnodigt om haar standpunten in te brengen bij het ontwikkelen van beleid.

Twintigduizend doden
De Kanter en Dekker voeren al jaren actie tegen roken en schreven ook zelfhulpboeken, maar besloten tot actie over te gaan omdat de tabaksindustrie naar hun mening achter de schermen te veel invloed uitoefent.

De stichting wijst erop dat er jaarlijks in Nederland twintigduizend doden vallen door roken. Wereldwijd eist de verslaving aan sigaretten zes miljoen doden per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden