Start campagne Noord-Holland: lijsttrekkers vullen kieswijzer in

De campagne voor een nieuw provinciebestuur is begonnen, met veel nieuwe gezichten, en ook een paar nieuwe partijen.

Lijsttrekkers vullen de stemwijzer in in het provinciehuis in Haarlem. Beeld ANP
Lijsttrekkers vullen de stemwijzer in in het provinciehuis in Haarlem.Beeld ANP

Er zijn feitelijk twee spannende momenten in de campagne voor een nieuw provinciebestuur. Het eerste is de bekendmaking van de uitslag op de avond van woensdag 20 maart, het tweede het invullen door de lijsttrekkers van de kieswijzer met de standpunten van de deelnemende politieke partijen.

Het komt nogal eens voor dat de persoonlijke politieke voorkeur van een lijsttrekker bij een heel andere partij blijkt te liggen. Thuis op de studeerkamer is dat onaangenaam, maar op het provinciehuis, in het bijzijn van camera's en collega's, is het een publicitaire ramp die het hele campagneteam bleek doet wegtrekken.

Nieuwkomers
De lijsttrekkers in Noord-Holland hadden het eigen programma goed bestudeerd, want zonder uitzondering kwamen woensdag zij uit de bus als de geknipte man en vrouw om de eigen lijst te trekken. Dat was een knappe prestatie, want het gezelschap bestaat voor het overgrote deel uit nieuwkomers op het politieke toneel.

Er is sprake van een aflossing van de wacht. Alleen Jeff Leever van de Ouderenpartij gaat dit jaar op herhaling als lijsttrekker, verder zijn het allemaal nieuwe gezichten.

Ook een paar nieuwe partijen hebben zich in Haarlem gemeld: Amsterdammers Gideon Everduim en Elsa van de Loo trekken de kar voor respectievelijk Denk en Nida, Femke Ouëndag uit Bergen doet dat voor Code Oranje.

Johan Dessing is aangewezen als lijsttrekker voor de vierde debutant, Forum voor Democratie. De Zaandammer bleek de mores van de partij al snel onder de knie te hebben, want hij ontbrak zonder bericht van verhindering op de bijeenkomst. De achterban zal er niet van wakker liggen, maar toch was het jammer dat de geplande pitch van de partij nu achterwege bleef.

Verrassingen
Alle aanwezige lijsttrekkers en hun vervangers kregen een minuut om hun plannen onder de aandacht te brengen, en dat leverde best een paar verrassingen op.

De VVD hamert in Haarlem al tien jaar tamelijk eenzijdig op de noodzaak van meer werk en meer asfalt, maar noemde nu bij monde van Esther Rommel toch echt de klimaatagenda als eerste prioriteit en de woningbouw als tweede.

Over dat klimaat gaan we de komende weken nog heel veel horen, want vrijwel alle partijen gebruikten hun minuut zendtijd om te pleiten voor betaalbare woningen en klimaatmaatregelen.

1

Alleen Jeff Leever van de Ouderenpartij was eerder lijsttrekker

Wat GroenLinks betreft gaat windenergie daarin een belangrijke rol spelen. Lijsttrekker Zita Pels, verwijzend naar het huidige provinciebeleid: "Die idiote ban op windmolens moet stoppen."

Nieuwkomers Denk en Nida vielen op met hun pleidooi voor een veelkleurig provinciaal bestuur. Everduim tot een vrijwel geheel wit gezelschap: "Geef toe, het ziet er hier aardig wit uit."

Lijsttrekker Marco Deen van de PVV maakte duidelijk weinig belang te hechten aan de kleur van het provinciebestuur. "Het gaat ons om de samenstelling van de Eerste Kamer. Het kabinet Rutte moet zo snel mogelijk weg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden