'Start al in Amsterdamse noodopvang met asielprocedure'

GroenLinks en SP willen dat de IND al in de Amsterdamse noodopvang aan de slag gaat met de asielprocedure van de vluchtelingen. De partijen dienen hiervoor woensdag een voorstel in tijdens de raadsvergadering.

Asielzoekers bij de noodopvang in de Havenstraat zijn in hongerstaking gegaan vanwege de asielprocedure Beeld Jean-Pierre Jans
Asielzoekers bij de noodopvang in de Havenstraat zijn in hongerstaking gegaan vanwege de asielprocedureBeeld Jean-Pierre Jans

De asielaanvraag wordt op dit moment pas behandeld als een vluchteling uit de noodopvang doorstroomt naar een asielzoekerscentrum. Voor die procedure heeft de IND sinds kort vijftien maanden. Voorheen stond hiervoor zo'n zes maanden, maar de enorme stroom vluchtelingen veroorzaakt vertraging.

De vertraging leidt tot moedeloosheid en depressiviteit in de vier locaties voor noodopvang in de stad, meldde burgemeester Eberhard van der Laan eerder deze maand. Met als gevolg opstootjes, verveling en overmatig alcoholgebruik.

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks ging afgelopen weekeinde langs bij de noodopvang in de Havenstraat, waar een groep asielzoekers in hongerstaking is gegaan uit protest tegen de ellenlange procedure. Akelig, omschrijft hij de situatie. "Het is absurd dat de procedure zo lang moet duren. Ik kan mij voorstellen dat de vluchtelingen hun situatie ervaren als uitzichtloos."

Taalles
SP en GroenLinks willen niet alleen dat de procedure eerder aanvangt, ze pleiten ook voor meer activiteiten voor de bewoners van de noodopvang om verveling tegen te gaan. Taalles staat hierbij boven aan de lijst. Volgens Van der Laan wordt in alle locaties dagelijks Nederlands gegeven door gekwalificeerde vrijwilligers.

Groot Wassink wil met zijn voorstel ook een uitspraak van het gemeentebestuur losmaken. "Ik hoop dat burgemeester en wethouders zich uitspreken tegen de plotselinge verlenging van de procedure. Amsterdam kan als hoofdstad een belangrijk signaal afgeven: dit is onwenselijk."

Maandag gaf Amsterdam met de drie andere grote gemeenten al een signaal af over de gebrekkige financiering voor opvang van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Deze statushouders hebben recht op een woning, uitkering en inburgering, maar de gemeenten krijgen hiervoor te weinig geld van het Rijk, aldus wethouder Arjan Vliegenthart van Amsterdam.

Hongerstaking

Asielzoekers in de noodopvang in de Havenstraat zijn al bijna een week in hongerstaking en slapen buiten. De mannen zouden maar een paar dagen in de Havenstraat blijven voordat de asielprocedure zou kunnen beginnen. Zo langzamerhand zit een deel van de honderd bewoners al meer dan een halfjaar vast in de voormalige gevangenis in Zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden