PlusRecensie

Star Wars: The Force Awakens is een superieur ruimtesprookje (****)

Hollywoods wonderkind J.J. Abrams werd gecontracteerd om Star Wars nieuw leven in te blazen. Hij maakt het waar: fans gaan smullen van The Force Awakens.

Jan Pieter Ekker
Star Wars: The Force Awakens moet de drie tegen­vallende prequels doen vergeten. Beeld Star Wars
Star Wars: The Force Awakens moet de drie tegen­vallende prequels doen vergeten.Beeld Star Wars

'Ik denk dat de fans ervan gaan smullen. Het is precies het soort film waar ze op hopen,' zou Geor­ge Lucas hebben gezegd na het zien van Star Wars: The Force Awakens, de film die de drie tegen­vallende prequels die hij zelf maakte moet doen vergeten.

De Walt Disney Company, die in 2012 ruim 4 miljard dollar neertelde voor Lucas Film, is niet over één nacht ijs gegaan om de franchise nieuw leven in te blazen. Voor de regie van The Force Awakens, die verder gaat waar Return of the Jedi (1983) ophield, werd J.J. Abrams gecontracteerd.

Ideale mix
Hollywoods wonderkind, dat eerder de successeries Lost en Alias bedacht en Star Trek nieuw leven in blies, vroeg op zijn beurt scenarist Lawrence Kasdan - die eerder verantwoordelijk was voor het script van The Empire Strikes Back (1980), die alom wordt beschouwd als de beste van de zes Star Wars-films - om mee te schrijven.

Het duo maakt het waar. Het 123 minuten durende The Force Awakens (die in de Nederlandse bioscopen in 3D en 2D wordt uitgebracht) is een superieur ruimtesprookje; de ideale mix van oude bekenden en nieuwe helden, spectaculaire achtervolgingen en miraculeuze ontsnappingen, grandioze ontploffingen en humor, nagelbijtende spanning en romantiek. Van de fijn-vertrouwde filmmuziek van John Williams en de gele begin­titels, waarin in een noodvaart wordt uitgelegd wat er op het spel staat, tot het open, maar voldoende afgeronde einde.

Opvolger gevonden
De strijd tussen het verzet (gepersonifieerd in een onverschrokken jongedame en een gedeserteerde zwarte stormtrooper) en de fascistoïde First Order (dat de beschikking heeft over een nieuw, weerzinwekkend vernietigingswapen) is ook te volgen voor een nieuw publiek, ook al omdat er in de dialogen plaats is ingeruimd voor de nodige exposé.

Beide kampen zijn op zoek naar Luke Skywalker, de enige die voor vrede kan zorgen in het sterrenstelsel ver, heel ver weg - wat ze met hem willen, verschilt echter. Zo simpel is het, maar de fans gaan ervan smullen.

Star Wars-grondlegger Lucas heeft zijn opvolger gevonden en Disney spint er garen bij: alle voorverkooprecords zijn inmiddels gebroken, aan de opvolgers wordt al gewerkt.

Vandaag (16-12) in Het Parool: Star Wars als een manier van leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden