Stappen waar de muziek nog spannend is op Dance Event

Colors, in club Trouw, het lichtvoetige alternatief voor het 'vaak vrouwonvriendelijke' dubstepgeweld. Woensdag gratis voor de eerste vijftig met een outfit in slechts één kleur. Foto Rosa Maria Koolhoven Beeld
Colors, in club Trouw, het lichtvoetige alternatief voor het 'vaak vrouwonvriendelijke' dubstepgeweld. Woensdag gratis voor de eerste vijftig met een outfit in slechts één kleur. Foto Rosa Maria Koolhoven

Van over de hele wereld komen deze week dure dj's en dancehotemetoten naar het jaarlijkse Amsterdam Dance Event. Het Parool gaat liever op tournee langs de spannendste nieuwe muziek op de kleine Amsterdamse feestjes.

Punt NL
Woensdag 20 oktober 22.00 - 03.00 uur
Club NL, Nieuwezijds Voorburgwal 169
Met onder anderen Maarten Bloem,
Jasper Wolff
Muziek: techno, house

De jongens van Punt NL staan nog helemaal aan het begin van de ontwikkeling tot grote feestorganisatie. Anderhalf jaar geleden begon Maarten Bloem (22) met Hidde Vloemans (22) een avond in Club NL, omdat de verjaardag van Maarten daar zo'n gezellig feestje was. Het werd een maandelijkse avond waar ze zelf draaiden. ''Het was best raar dat vanaf het begin elke keer het dak eraf ging, want is altijd op woensdag,'' zegt Bloem, die media en communicatie studeert. Eerst kwamen er alleen vrienden, 'maar nu bestaat de helft uit onbekende mensen die enthousiast zijn over de muziek en het feest'. Punt NL host nu af en toe een zaal op een ander feest, doel is een eigen clubavond. De sound is sinds het begin iets meer techno geworden dan de Detroit- en Chicagohouse waar ze mee begonnen. ''Mensen willen toch wat harder, merkten we. Maar we blijven wel kiezen voor kwaliteitsmuziek, zonder de voor de hand liggende platen.''

Colors
Woensdag 20 oktober 22.30 - 05.00 uur
Trouw, Wibautstraat 127
Met onder anderen L-Vis 1990 vs. Bok Bok, Girl Unit, Deadboy, Cinnaman
Muziek: UK funky, house & bass

Na een succesvolle eerste editie in De Verdieping, de kelder van club Trouw, verhuisde Colors eind juli meteen naar de grote zaal. Ook bij die tweede editie droop het zweet van de muren. Colors is het lichtvoetige alternatief voor het dubstepgeweld van de afgelopen jaren. ''Dubstep is best vrouwonvriendelijke muziek, vaak heel langzaam en loom of agressief,'' zegt medeorganisator Lukas Nieuwenhuijsen. ''Colors is lichter, dansbaarder en met hier en daar wat r&b en hiphop erdoorheen ook vaak herkenbaarder.'' Nieuwenhuijsen wilde samen met Dj Yuri 'Cinnaman' Boselie en Volcmar Lammers, bekend van de Lockdown dubstepfeesten, het nieuwste dancegeluid uit Engeland introduceren in Amsterdam. Speciaal voor Amsterdam Dance Event halen ze de deejays van het Londense Night Slugs label over. In Trouw is op woensdag een speciale actie: de eerste vijftig bezoekers die zich aan de deur melden in een outfit die geheel bestaat uit één kleur, mogen gratis naar binnen.

Minimal Wave 301
Donderdag 21 oktober 22:00 - 03:00 uur
OT301, Overtoom 301
Met onder anderen Das Ding (live), Veronica Vasicka, Lex Pacific, The Resident

De liefhebbers van ongepolijst, puur en analoog synthesizergeluid kunnen zich in OT301 onderdompelen in een avond vol ouderwetse blieps en bassen. Popwave 301 noemt zichzelf een niet al te serieuze avond met serieuze wave, synthpop en elektronica. Mede?organisator en Amsterdams nachtlevenveteraan Lex Pacific staat zelf achter draaitafels en predikt het motto dansmuziek, maar niet zonder inhoud. ''OT301 is een plek die wars is van pretenties en dat past goed bij de instelling van deze muziekstroming.'' Dat Lex Pacific compromisloos kan draaien in de OT, betekent niet dat er niet af en toe een bekende Soft Cell of Human
Leagueplaat voorbij kan komen. ''Ik wil de platgetreden paden ontwijken, maar het is de combinatie van obscuur en bekend die mensen ook kan enthousiasmeren.'' In tegenstelling tot wat hij zich nog herinnert van de gemiddelde wave-achtige dansavond in 1982 is lachen tijdens Popwave 301 niet verboden.

NON Records & Elevator People
Vrijdag 22 oktober 22:00 - 04:00 uur
Studio/K, Timorplein 62
Met onder anderen Bibio, Jimmy Edgar, Social Disco Club, Palmbomen,
Salgado & Fader

NON Records is bezig met een opmerkelijke opmars in het Amsterdamse nachtleven. Met een clubavond in de Melkweg en een lp van Palmbomen manifesteren Beer Damen (artiestennaam Bear) en Kai 'Palmbomen' Hugo zich nadrukkelijk op de podia. De belangrijkste missie van Non Records is het live element van elektronische muziek weer naar de voorgrond te brengen. Labelbaas Bear ziet tijdens de recente NON clubavonden vooral knappe vrouwen die klaar zijn voor een 'liefhebbende dansvloer vol warme melodieën en soms dansbare melancholiek'. Tijdens het Amsterdam Dance Event presenteert NON Records een flink deel van zijn artiestenstal in Studio/K en nodigt het twee speciale Engelse gasten uit: Bibio en Jimmy Edgar, beide actief op het nog steeds toonaangevende Warp Records spelen livesets. ''Verder doen we een dj-set met alle leden van de NON Recordsfamilie en dat wordt natuurlijk goud.''

In de andere zaal van Studio/K presenteert Elevator People, het Amsterdamse house/discocollectief van Mark Fader en Edo Salgado zich, met speciale gast Social Disco Club.

Uptown Express
Vrijdag 23.00 uur - 04.00 uur
De Kring, Leidseplein
Met onder anderen Jacques Renault,
Orpheo, Strange Boutique
Muziek: disco

Wegens succes geprolongeerd. Vorig jaar was het discofeest in de Kring tijdens ADE zo druk en vrolijk dat twee organisatoren Disco Exota en Velvet Morning Disco Circle besloten het nog een keer te doen. De oude, intellectuele Kringleden mengden zich toen naadloos met de jonge nachtvlinders, een muzikale barrière was er nauwelijks.

De huidige nieuwe discogolf begon een paar jaar geleden aan te zwellen, met producers die teruggrepen naar de oude warme sound en met feestjes waar zowel oude als nieuwe discotracks te horen zijn. ''In de nieuwe disco zijn meer geluiden van nu te horen, elektronische klanken uit house en electro,'' zegt Femke Dekker (37). Ze is een van de organisatoren van het feest en ze draait daar zelf ook. ''Natuurlijk, daarom ga je feestjes geven,'' zegt Dekker.

Er is natuurlijk wel íets anders dan vorig jaar en dat zijn de grote namen: de Amerikaan Jacques Renault, die net een clubhit heeft met de remix Beam me up, en bijzondere plaatjesverzamelaar Mark Seven.

HENK
Zaterdag 11.00 uur - zondag 11.00 uur
ITW, NDSM-terrein
Met onder anderen Applescal, Sandrien en Julien Chaptal
Muziek: vooral house en techno

Enthousiastelingen die de hele 24 uur willen volmaken, hebben zich al gemeld, zegt Robert Bolwerk (23), die het woord voert voor HENK. Vierentwintig uur lang zullen vierentwintig Nederlandse producers, 'van house, techno en breakbeat tot dub', achter elkaar een uur lang live optreden. Geen plaatjes van anderen dus, maar eigen muziek, live gemixt op de laptop en/of andere elektronische apparatuur.

HENK begon drie jaar geleden met het geven van huiskamerfeestjes in Mijnheer de Wit in De Baarsjes. Alleen maar live-acts, voor 150 mensen. Al eerder verhuisde HENK z'n woonkamer naar ITW, en deze zomer diende de Y-helling op het NDSM-terrein al als zijn achtertuin om een buitenfeest te geven, zegt Bolwerk.

HENK wil meer dan de oren behagen en werkt al langer samen met twaalf kunstenaars van de Rietveldacademie. Deze keer kunst in zeecontainers en performances op of rond de dansvloer. Buiten komt een pop-uprestaurant, zodat niemand weg hoeft. (SANDER KERKHOF en LIEDEWIJ LOORBACH)

amsterdam-dance-event.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden