Stank Mercatorplein blijft een raadsel

Voor omwonenden van het Mercatorplein in Amsterdam-West lijkt er geen einde te komen aan het al vijf jaar voortslepende stankprobleem in het gebied. De conclusie van een nieuw onderzoek naar de stank op het plein is dat er nog verder onderzoek nodig is.

Van een verslaggever
Het Mercatorplein in Amsterdam. Beeld Elmer van der Marel
Het Mercatorplein in Amsterdam.Beeld Elmer van der Marel

De afgelopen maanden zocht rioolexpert Head Engineering naar de mogelijke oorzaak van de aanhoudende klachten van bewoners over een penetrante rioollucht. Het bedrijf presenteerde de resultaten gisteravond aan de buurt.

Al sinds 2007 klagen de bewoners van het Mercatorplein over stank, maar ondanks verschillende onderzoeken van Waternet werd de oorzaak nooit gevonden. In juli van dit jaar schakelde het stadsdeel daarom een het Head Engineering in.

Op basis van inventarisatie van de klachten concludeerden de onderzoekers dat de stank in elk geval niet word veroorzaakt door een lekkende riolering: 'Het grondwater staat hoger dan de rioolbuizen, daardoor is de druk buiten de buizen hoger dan erin. Als er een lek in de riolering zou zitten, zou er grondwater het riool in lopen - niet andersom,' zegt onderzoeker Raimond Beuker.

Lekkage
Beuker vermoedt nu dat het om een hoger gelegen lekkage in een afvoerpijp onder een pand gaat. En het zou zomaar één van de panden kunnen zijn die nog nooit last hebben gehad van stank. In de straat zitten panden met een houten vloer en met een betonnen vloer. 'Onder de betonnen vloer komt geen stank door, bij de houten vloeren wel. Dus het zou prima kunnen dat het lek onder een pand met een betonnen vloer zit en dat het vieze water door het grondwater wordt getransporteerd naar de panden met een houten vloer.'

Maar er is nog niet onderzocht of het alleen panden met een houten vloer zijn die de overlast melden.

Rookproef
Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat er een wc is aangesloten op een regenwaterriool en dat dat lekt. Tot nu toe zijn alleen de vuilwaterriolen onderzocht.

Beuker wil nu een rookproef doen. Dat houdt in dat er een rookmachine wordt aangezet in het riool en vervolgens wordt gekeken waar de rook omhoog kringelt. Op die manier kan worden gecontroleerd waar er gassen kunnen ontsnappen.

Mocht het probleem dan nog niet duidelijk zijn, dan moeten er mogelijk nog meer panden worden gecontroleerd en anders denkt Beuker aan grondwaterproeven. Hierbij worden onder alle huizen grondwatermonsters genomen en op basis van de concentratie vervuiling met rioolwater kun je de plek van het lek ongeveer vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden