Standbeeld voor Turkmeense dictator verdwijnt

ASJCHABAD - Bouwvakkers zijn donderdag in de voormalige Sovjetstaat Turkmenistan begonnen met het afbreken van een enorm standbeeld van oud-leider Saparmoerat Nijazov. Het standbeeld werd gezien als het symbool van het excessieve gedrag van de dictator.

De Ark van de Neutraliteit is een 75 meter hoge driepoot, met bovenop een 15 meter hoog gouden beeld van Nijazov. De kolos in Asjchabad, de hoofdstad van Turkmenistan, draait om zijn eigen as en volgt centimeter voor centimeter de zon, zodat de dictator altijd in de zon kijkt en hij nooit in de schaduw vertoeft.

Nijazov, die in 2006 onverwacht aan een hartinfarct bezweek, stond bekend om de cultus die hij om zijn persoon creëerde. Overal liet hij zich eren met standbeelden. Ook de namen van plaatsen en maanden herinnerden aan hem en zijn familie. Zijn regime -de 'Vader aller Turkmenen' was twintig jaar president- gold als het meest repressieve in de wereld.

De huidige president, Goerbangoeli Berdymoechammedov, maakt de erfenis van zijn voorganger steeds verder ongedaan. Zo verdween het portret van de vroegere dictator met ingang van dit jaar van bijna alle bankbiljetten. De meloendag die Nijazov creëerde, wordt echter elk jaar nog in augustus gevierd. (ANP)

Het standbeeld van de Turkmeense ex-dictator Nijazov. ANP Beeld
Het standbeeld van de Turkmeense ex-dictator Nijazov. ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden