Standaard echo om groei van baby te meten niet nuttig

Het is niet nuttig om bij alle zwangere vrouwen te controleren of hun baby’s goed groeien. Deze zogenoemde standaard groeiecho’s leiden niet tot een betere gezondheid van de baby en kunnen onnodig tot onrust leiden. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.

Zwangere vrouw krijgt echo.Beeld Shutterstock

Nu echoën sommige verloskundigen standaard bij 30 tot 36 weken, ook bij vrouwen die weinig risico lopen op een slechte afloop van de zwangerschap. Bij de groeiecho's meten ze of de baby goed groeit. Dat is echter nutteloos, constateert Ank de Jonge, onderzoeker van de afdeling Mifwifery Science van het Amsterdam UMC. “Echo's geven wel informatie, maar met de nodige beperkingen.”

Het gebeurt regelmatig dat vrouwen naar het ziekenhuis moeten, omdat hun kind te klein zou zijn. Achteraf blijkt veelal dat het meevalt. “Sommige baby’s lijken op de echo te klein, maar zijn dat niet,” stelt De Jonge. Ook gebeurt het dat kinderen weliswaar klein zijn, maar wél gezond. Met als gevolg dat deze
 echo's kunnen leiden tot onrust en uiteindelijk zelfs een onnodige inleiding van de bevalling. 

Alleen bij zorgen over de grootte van het kind na het voelen van de buik moeten verloskundigen blijven echoën, aldus De Jonge. “Als ze denken dat er iets niet klopt, geeft een echo extra informatie. Daar moeten we gebruik van blijven maken.” 
Want het kan zijn dat de baby wél iets mankeert. “We willen geen kinderen missen die écht achterblijven in hun groei.”

Onderzoek

Als de baby te klein lijkt, gaan moeders naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. In het ziekenhuis wordt bijvoorbeeld de bloeddoorstroming van de navelstreng en het kind onderzocht. “Bij verstoring kan het zijn dat de placenta minder goed functioneert, waardoor de baby te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te groeien.” In zo'n geval heeft de groeiecho nut gehad voor de gezondheid van de baby, oordeelt De Jonge. “We kunnen besluiten om de bevalling eerder in te leiden. Maar dat doe je niet zo maar.”

Volgens de onderzoeker denken nog te veel verloskundigen én aanstaande moeders dat echo's waterdicht zijn. Dat is echter niet zo, stelt ze. “De informatie is niet zaligmakend en kan onrust veroorzaken. We moeten ons ervan bewust worden dat het vooral een nuttig hulpmiddel is. Het standaard aanbieden van groeiecho's biedt geen garantie op gezondere baby's.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden