'Standaard bloedproef broodnodig bij verkeersdode'

De belangenorganisaties gaan er bij de Tweede Kamer op aandringen om sectie na de dood toe te staan. ''Daar is een wetswijziging voor nodig. Die moet er komen
De belangenorganisaties gaan er bij de Tweede Kamer op aandringen om sectie na de dood toe te staan. ''Daar is een wetswijziging voor nodig. Die moet er komen", aldus bestuurslid Ard Westerink van de Vereniging van Letselschade Slachtoffers (VvLS). Foto GPD

DEN HAAG - De politie moet na een dodelijk ongeval standaard een bloedproef afnemen bij omgekomen bestuurders. Dat stellen belangenverenigingen van verkeersslachtoffers en letselschade-advocaten.

Zolang het in Nederland verboden is om van een overleden verkeersslachtoffer een alcohol- of drugstest af te nemen, blijft voor letselschadeslachtoffers en nabestaanden soms onduidelijk wat de exacte toedracht van een ongeluk is geweest.

De belangenorganisaties gaan er bij de Tweede Kamer op aandringen om sectie na de dood toe te staan. ''Daar is een wetswijziging voor nodig. Die moet er komen", aldus bestuurslid Ard Westerink van de Vereniging van Letselschade Slachtoffers (VvLS). Vice-voorzitter Derk-Jan van der Kolk van de Vereniging voor Letselschade Advocaten (LSA): ''Slachtoffers hebben te maken met ernstig letsel en hoge ziektekosten. Maar zolang je geen bloedproef doet, zit je met een bewijsprobleem." Bestuurslid John Stoop van de Vereniging Verkeersslachtoffers: ''Je moet álle middelen aangrijpen om de toedracht van het ongeval te achterhalen.

Het zogenoemde post mortem onderzoek zou het ook makkelijker maken om de verzekeraar van de overledene aansprakelijk te stellen, mits wordt aangetoond dat sprake was van gebruik van verdovende middelen, aldus letselschade-advocaten.

Volgens hen komt het 'meerdere keren per jaar' voor dat verkeersslachtoffers moeite hebben de schade snel vergoed te krijgen, als andere betrokken bestuurders zijn overleden en de toedracht lastig is te achterhalen.

In landen als België, Frankrijk en Duitsland is post mortem onderzoek al langer gebruikelijk. In Nederland kan dat wettelijk niet, omdat in de Grondwet het recht op de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam is vastgelegd.

Het ministerie van Verkeer heeft in het verleden wel plannen gemaakt om verkeersdoden (anoniem) te testen op het gebruik van verboden middelen, om zo in kaart te krijgen hoe vaak er bij dodelijke ongevallen alcohol of drugs in het spel waren. Dat voorstel heeft het niet gehaald, aldus een woordvoerster. ''Het grondrecht weegt zwaarder dan het achterhalen of iemand wel of niet gedronken heeft." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden