Stan Lee Media claimt 5 miljard van Disney

Het Amerikaanse mediabedrijf Stan Lee Media eist ruim 5 miljard dollar (omgerekend 3,9 miljard euro) schadevergoeding van The Walt Disney Company. Het bedrijf zegt de rechten te bezitten op een groot aantal bekende stripfiguren, waaronder Spider Man, The Hulk en Iron Man. De claim is volgens Amerikaanse media deze week ingediend bij een rechtbank in Colorado.

Redactie
Stan Lee Media zegt de rechten te bezitten van o.a. Spider Man. Beeld Photo News
Stan Lee Media zegt de rechten te bezitten van o.a. Spider Man.Beeld Photo News

Door de personages in films te gebruiken maakt Disney volgens Stan Lee Media inbreuk op haar auteursrechten. De stripfiguren zijn ooit ontworpen door de Amerikaan Stan Lee. In 1998 droeg hij zijn rechten over aan Marvel Entertainment, een bedrijf dat in 2009 door Disney is overgenomen. Stan Lee Media stelt echter dat Lee deze rechten helemaal niet kon overdragen, omdat hij ze daarvoor al had overgedragen aan Stan Lee Media.

Volgens merkenbureau Chiever kan deze zaak toegevoegd worden aan het rijtje 'waanzinnige copyrightclaims' in de Verenigde Staten. Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat bedrijven die een nieuwe film uitbrengen onder druk worden gezet met claims op auteursrechten van derden.

Zowel het bedrijf Dreamworks (de maker van de film Kung Fu Panda) als Warner Bros (verantwoordelijk voor The Hangover) kregen in 2011 met dergelijke megaclaims te maken. Bij The Hangover ging het zelfs om de auteursrechten op de tatoeage op het hoofd van Mike Tyson. Deze laatste zaak is inmiddels geschikt. 'Voor hoeveel is niet bekend, maar je ziet dat dergelijke claims wel wat kunnen opleveren', aldus Bas Kist van Chiever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden