Stalins kleinzoon daagt krant

MOSKOU - De kleinzoon van Josef Stalin heeft een rechtszaak aangespannen tegen de liberale Russische krant Novaja Gazeta wegens smaad. De krant zou de goede naam en eer van de dictator hebben aangetast .

In een artikel afgelopen april stelde de krant dat Stalin persoonlijk het bevel gaf tot executie van Sovjetburgers. De krant verwijst naar vrijgekomen executiebevelen die Stalins handtekening dragen.

Volgens kleinzoon Jevgeny Dzoegashvili is dat een regelrechte leugen. Stalin zou nooit persoonlijk het bevel hebben gegeven tot executies, meent hij. Hij eist 230.000 euro schadevergoeding.

De laatste jaren lijken de autoriteiten steeds meer moeite te doen om Stalin te rehabiliteren. Onder zijn terreurbewind vonden miljoenen mensen de dood in kampen in de Goelag. Volgens mensenrechtengroepering Memorial gaf hij persoonlijk opdracht tot de executie van zeker 324.000 mensen tijdens zuiveringsacties eind jaren dertig.

Maar eerder dit jaar eindigde Stalin, geboren in 1878 als Josef Dzhoegashvili, als derde in de verkiezing van grootste Rus aller tijden, hoewel hij een Georgiër was. Vorig jaar verplichtte de autoriteiten geschiedenisboeken op scholen waarin Stalin omschreven werd als 'een effectieve manager' die Rusland de overwinning bracht tijdens WOII.

Bij het begin van de rechtszaak in Moskou donderdag, verzamelde een groep aanhangers van Stalin zich voor de rechtbank. ''Onder Stalin werd Rusland gevreesd en gerespecteerd, nu zijn we armoedzaaiers,'' aldus een demonstrant. ''Zonder Stalin hadden we de oorlog niet gewonnen,'' meende de 78-jarige gepensioneerde Nina Vlasenko.

Dzhoegashvili's advocaat ziet hierin zijn gelijk. ''Voor velen is Stalin een voorbeeld van een eerlijke en rechtvaardige leider. Een overwinning zou dat beeld ondersteunen.''

De advocaat van Novaja Gazeta hekelt de verheerlijking. ''Sommige mensen die nu aan de macht zijn, willen dat onze geschiedenis leest als één lange glorieuze zegetocht,'' aldus Genri Reznik. ''Als de rechtbank Dzhoegashvili in het gelijk stelt, is dat een bom. We moeten hem juist veroordelen. We hebben ons eigen Neurenberg nodig.''

Novaja Gazeta is ook verwikkeld in een rechtszaak die is aangespannen door de door het Kremlin gesteunde Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. ''Deze zaken dragen bij aan het hardvochtige klimaat van onderdrukking in Rusland,'' stelt de organisatie Reporters zonder Grenzen in een reactie. (HET PAROOL)

Yevgeny Dzoegashvili. Foto AP Beeld
Yevgeny Dzoegashvili. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden