Stakingsdreiging bij overheden

DEN HAAG - De ambtenarenbonden besluiten vandaag of er estafetteacties komen om loonsverhogingen af te dwingen voor gemeente- en provincieambtenaren. De kans op stakingen is daarbij groot.

Vakbondsonderhandelaars claimen een grote actiebereidheid onder hun leden en niet-georganiseerde ambtenaren. Ruud Kuin, cao-onderhandelaar van AbvaKabo FNV: ''Mensen zijn boos om de arrogante houding van hun werkgever.''

Loketbeambten en werknemers op kantoor zullen mogelijk het werk neerleggen, ook brandweer en ambulancepersoneel overwegen harde acties. ''De ambtenaren zijn het stadium van de petjes en de fluitjes voorbij,'' zegt AbvaKabo FNV-bestuurder Bert de Haas.

De estafette gaat een maand lang duren. De bonden zijn verwikkeld in langlopende conflicten over de cao's voor ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen. De gemeente- en provincieambtenaren eisen koopkrachtbehoud, waarbij ze zich beroepen op de afspraken die werkgevers en vakbonden in maart 2009 hebben gemaakt.

De werkgevers willen niet verder gaan dan loonbevriezing. Ze stellen daartoe te worden gedwongen door de economische crisis en de voorgenomen overheidsbezuinigingen.

De ambtenaren zijn ervan doordrongen niet de sympathie van het publiek te verspelen. Juan Schot, cao-onderhandelaar van CNV Publieke Zaak, denkt dat acties goed zijn uit te leggen, ''maar we moeten voorzichtig zijn als je ziet hoe de economie eraan toe is.''

De vakbondsleiding wil vermijden dat het imago van ambtenaren wordt geschaad door publieksonvriendelijke acties in een tijd dat er in de marktsector duizenden ontslagen per maand vallen.

Maar AbvaKabo FNV-onderhandelaar Ruud Kuin voegt eraan toe dat publieke steun niet de eerste prioriteit is. ''We mikken niet op de publieke opinie, we willen de lokale werkgevers in beweging krijgen.''

Gemeenteambtenaren wijzen erop dat de gemeenten vorig jaar nog geld hadden gereserveerd voor loonsverbetering. ''Dat geld willen de gemeenten nu reserveren, omdat er grote bezuinigingen aankomen voor het gemeentefonds. Voor ons is dat onacceptabel,'' aldus Schot.

De actie-estafette begint deze week in Utrecht en eindigt, via alle andere provincies, in de eerste week van maart in Zuid-Holland. HET PAROOL

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden