Update

Stakingen tegen bezuinigingen leggen Italië plat, btw gaat omhoog

Stakingen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Italiaanse regering hebben het Italiaanse openbare leven vandaag stilgelegd. De regering heeft aangekondigd de BTW te verhogen.

Redactie
Demonstranten bij een beursgebouw in Milaan. Beeld ap
Demonstranten bij een beursgebouw in Milaan.Beeld ap

Tienduizenden mensen zijn vandaag in Italië de straat opgegaan om te protesteren tegen de ingrijpende bezuinigingen. Het vlieg- en treinverkeer ligt plat en veerboten varen niet. Ook ziekenhuizen, postkantoren en banken hebben hun deuren gesloten na de oproep van de vakbond CGIL om het werk neer te leggen. In Rome is een protestmars aan de gang.

CGIL-leider Susanna Camusso zei tijdens de protestmars in de Italiaanse hoofdstad dat de bezuinigingsmaatregelen 'oneerlijk en onverantwoordelijk' zijn. Volgens haar worden ambtenaren onevenredig hard geraakt.

De regering maakte vandaag bekend dat de btw omhoog gaat van 20 naar 21 procent. Ook komt er een speciale heffing voor inkomens boven een half miljoen van 3 procent.

Creëren van welvaart
Topman Federico Ghizzoni van UniCredit, de grootste bank van Italië zei vandaag dat Italië er met forse bezuinigingen alleen niet komt. De echte uitdaging voor dit land is het creëren van welvaart.

Volgens Ghizzoni heeft het Zuid-Europese land in de afgelopen jaren kansen laten liggen om de economie meer te laten groeien.
Ghizzoni zei visie te missen bij de politici en riep de regering op om meer geld te steken in onderzoek en ontwikkeling en meer te doen tegen het ontduiken van belasting.

Dat neemt niet weg dat er ook volgens Ghizzoni veel kan worden gesneden in de uitgaven van de overheid. Daarnaast pleitte hij voor het privatiseren van ondernemingen, zoals spoorwegen.

Voetballers
Op 5 augustus kondigde de Italiaanse regering een pakket bezuinigingen van 45,5 miljard euro aan, bedoeld om het begrotingstekort in 2013 terug te brengen. Op financiële markten is inmiddels onzekerheid ontstaan of de maatregelen wel allemaal worden uitgevoerd.

Vorige week schrapte premier Silvio Berlusconi de voorgenomen belastingverhoging voor hoge inkomens, onder druk van Italiaanse voetballers. Ook de bezuinigingen op de begrotingen van lokale overheden werden teruggebracht. President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank riep Italië in reactie daarop op om alle besparingen gewoon door te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden