Stakingen streekvervoer uitgesteld

De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer is met twee dagen uitgesteld naar woensdag.

null Beeld anp
Beeld anp

Vakbond CNV zegt de bemiddelaars meer tijd te geven om tot een oplossing te komen. Dat betekent concreet dat de staking niet al op maandagochtend begint, zoals eerder aangekondigd.

In plaats daarvan zal er nu gestaak worden op woensdagochtend 27 juni. De staking zal dan 72 uur duren, tenzij er alsnog eerder een akkoord over een cao wordt bereikt.

"Mocht er uiterlijk dinsdag 26 juni einde dag een fatsoenlijk resultaat van bemiddelaars liggen, zwart op wit, dan blijven de bussen rijden. Is er dinsdag geen resultaat, dan wordt er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt," meldt de FNV.

Grote gevolgen
CNV zegt zich te realiseren dat een staking in het openbaar vervoer grote gevolgen zal hebben voor de reizigers. "Als we dat met elkaar kunnen voorkomen, dan tekenen we daarvoor. Maar daar hebben we toch echt de medewerking van de werkgevers voor nodig," laat een woordvoerder weten.

Er wordt onderhandeld over een cao voor 12.000 werknemers in het streekvervoer. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze.

Plaspauze
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is niet te spreken over de acties van de bonden - niet over de staking zelf en niet over het uitstel. "Onze reizigers weten, net als wij, niet meer waar ze aan toe zijn." Ze zeggen dat ze de werknemers al flink tegemoet zijn gekomen. Ze bieden 2,75 procent loonsverhoging, werkdrukvermindering en de gevraagde plaspauze. VWOV vertegenwoordigt Arriva, Connexxion, EBS, Keolis Nederland en Qbuzz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden