Plus

Staking Uber: 'Wij dragen alle risico's, dat is oneerlijk'

Een groep ontevreden Uberchauffeurs bood de directie van de taxiservice maandag een brief met eisen aan. 'Wij dragen alle risico's, dit is oneerlijk en daarom staken wij.'

De groep ontevreden chauffeurs bood de directie van Uber gisteren een brief met eisen aan. Uiterst rechts, met microfoon, Riaz Alidjan.Beeld Marc Driessen

Als Uberdirecteur Thijs Emondts voor het hoofdkantoor het woord neemt, barst de groep van 200 chauffeurs nabij het Amstel Station uit in gehoon. Riaz Alidjan, de chauffeur die zojuist de onvrede van de chauffeurs heeft verwoord, probeert de ontevreden actievoerders tot stilte te manen. "Laten we horen wat hij te zeggen heeft," roepen Alidjan en de medeorganisatoren van het protest.

Het was een bijzondere actie: al jaren proberen chauffeurs die via het platform rijden een vuist te maken tegen het bedrijf, maar gisteren was het zover. De chauffeurs, allemaal zelfstandig, zochten samenwerking om Uber tot maatregelen te dwingen. Zij vinden dat zij te veel geld moeten afdragen, dat Uber zich afsluit voor kritiek en te veel nieuwe chauffeurs aanneemt, waardoor er weinig werk is en ze te veel uren moeten draaien voor een beetje omzet.

De chauffeurs zijn boos. Een van hen, Yassin: "Ik werk bijna een jaar via Uber, maar zij maken misbruik van hun machtspositie; soms krijg je helemaal geen werk van ze en dan verdien ik niks. Dan moet ik tot diep in de nacht doorwerken. Daar komen al die ongelukken van."

Ook Riaz Alidjan is ontevreden. "In het begin kreeg je lucratieve ritjes, maar na een tijdje krijg je niks meer. Dat is heel frustrerend. Er is sprake van schijnzelfstandigheid. Als chauffeurs staan we onder een enorme druk om omzet te draaien, niet zelden werken we meer dan zestig uur per week. We bouwen geen pensioen op, zijn niet verzekerd in geval van ziekte. Wij dragen alle risico's, dit is oneerlijk en daarom staken wij."

De sfeer is een tikje gespannen, politieagenten mengen zich tussen de chauffeurs. Soms lopen de gemoederen hoog op, maar de chauffeurs weten hun emoties - op een enkel ei dat door de lucht vliegt na - te beteugelen. Directeur Emondts dank de chauffeurs voor hun aanwezigheid. Hij zal de eisen van de chauffeurs bestuderen en in een later stadium met een delegatie bespreken.

Lees het interview met directeur Thijs Emon: Protest boze Uberchauffeurs lijkt weinig uit te halen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden