Staking tegen sluiting Griekse omroep begonnen

In Griekenland is vannacht een algemene 24-uursstaking begonnen uit protest tegen de plotselinge sluiting van de Griekse publieke omroep ERT. De vakbonden en alle Griekse media doen mee aan de actie. Er zijn voor donderdag ook protesten gepland.

Werknemers bezetten een productiekamer van ERT. Beeld getty
Werknemers bezetten een productiekamer van ERT.Beeld getty

'We zijn solidair met de medewerkers van de staatsomroep en protesteren tegen de onacceptabele hervormingen van de publieke sector die de geldschieters hebben geëist', aldus de leider van de ambtenarenvakbond Adedy. Ook GSEE, de grootste bond van Griekenland voor medewerkers in de private sector, doet mee aan de staking.

Journalisten legden woensdag al het werk al neer 'We zullen staken totdat de regering haar besluit intrekt', zei Dimitris Trimis van de Atheense Journalistenbond.

Premier Antonis Samaras blijft achter het belsuit staan de ERT te sluiten. Volgens hem is de omroep 'een symbool van verspilling en gebrek aan transparantie'.

Niet op de hoogte
De sluiting zorgde ook voor gespreksstof bij de EU in Brussel. De Europese Commissie liet weten dat zij niet op de hoogte was van de plannen van de Griekse regering om de staatsomroep te sluiten.

'Wij hoorden ervan toen de regering het bekendmaakte', aldus de zegsman. Hij benadrukte dat de geldschieters aan Griekenland de sluiting van ERT niet hebben besproken. De EU is een van de trojkaleden, naast het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Het beleid en de strategische keuzes over de publieke omroep zijn een zaak van de lidstaten.

De sluiting veroorzaakte woensdag spanning in de regering van premier Anatonis Samaras. De leden van zijn twee centrumlinkse coalitiepartners reageerden furieus dat ze niet waren geraadpleegd en eisten dat de omroep weer in de lucht ging. Ondanks de boosheid lijken de partijen niet uit op een val van de regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden