Staking bij mbo in Groningen

Zo'n 200 tot 250 medewerkers van het Noorderpoort College in Groningen hebben VANmiddag het werk neergelegd. Dat melden vakbonden AOb en CNV Onderwijs. De school zelf heeft het over 58 stakers.

Een locatie van het Noorderpoort College in Groningen. Beeld Screenshot Google Streetview
Een locatie van het Noorderpoort College in Groningen.Beeld Screenshot Google Streetview

Volgens de AOb zijn twee locaties van de mbo-instelling dicht, maar dat bestrijdt een woordvoerder van de school. 'We zijn gewoon open, er wordt lesgegeven, vanmiddag is er zelfs een diploma-uitreiking', stelt hij. Alleen de lessen van de stakende docenten gaan volgens de woordvoerder niet door.

Nieuwe cao
De stakers willen een nieuwe cao afdwingen. 'Bestuurders in het mbo kunnen goed investeren. In grote schoolgebouwen, in een luxebestuursbureau, in een dure leaseauto. Maar waar het werkelijk om gaat, is investeren in de kracht en de kwaliteit van je personeel', betoogde Joany Krijt, vicevoorzitter van CNV Onderwijs, vandaag in Groningen.

De staking is georganiseerd door de vakbonden AOb, CNV Onderwijs, Abvakabo en FvOV.

Stakingen op andere locaties in Nederland
De komende weken leggen docenten en ander onderwijspersoneel het werk neer op andere locaties in Nederland. Volgende week gaat het om Arnhem en Nijmegen, de week erna in Limburg en half april in Zuid-Holland.

Mbo-personeel staakt omdat de werkgeversorganisatie MBO Raad niet is ingegaan op de eisen van de vakbonden voor de nieuwe cao. De bonden vinden het huidige aanbod van de MBO Raad 'in vele opzichten een verslechtering'. 'In het beroepsonderwijs worden de groepen steeds groter en stijgt de werkdruk voor het personeel', aldus de bonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden