Plus

Staken voor betere cao in de ouderenzorg: 'Natuurlijk moeten ze actievoeren'

Vakantiedagen inleveren en bijna geen loonsverhoging. De FNV is het zat en staakt woensdag in de ouderenzorg. Ook de hoogbejaarde Elisabeth Fisher-Spanjer laat van zich horen.

Laura Obdeijn
De 101-jarige Elisabeth Fisher-Spanjer met de verpleegkundigen Dana Burggraaff en Monique Planjer (vlnr) Beeld Floris Lok
De 101-jarige Elisabeth Fisher-Spanjer met de verpleegkundigen Dana Burggraaff en Monique Planjer (vlnr)Beeld Floris Lok

'Die meiden trotseren weer en wind en staan hier in alle vroegte op de stoep. Mensen zeuren alleen maar over de zorg, maar die is juist ongelooflijk. Het is geweldig wat ze doen en dat realiseren we ons veel te slecht," zegt de 101-jarige Elisabeth Fisher-Spanjer, die in de bres springt voor 'haar' thuiszorgers, die sinds een jaar bij haar over de vloer komen.

Ze mag dan de honderd gepasseerd zijn - hoe ze het doet weet ze zelf ook niet en het zicht is niet meer wat het was - maar van actievoeren is ze nog altijd niet vies: "Ik ben waarschijnlijk de oudste actievoerster," zegt ze met enige trots.

Bij drie verpleeghuizen van Cordaan wordt woensdag door de FNV gestaakt uit protest tegen een cao die zorgwerkgevers sloten met twee van de vier vakbonden. De FNV-leden zijn het onder meer niet eens met de drie vakantiedagen die ze moeten inleveren en de kleine loonsverhoging. Daarnaast is de beloofde bezettingsnorm er nog steeds niet.

Solidariteitsactie
Ook de thuiszorgers en wijkverpleegkundigen voeren actie, maar dan door in actie-T-shirts zo veel mogelijk samen en met steunbetuigende cliënten op de foto te gaan, om toch te kunnen laten zien dat ze het oneens zijn met de huidige gang van zaken.

Dana Burggraaff (23), wijkverpleegkundige en Monique Planjer (50), verpleegkundige in de wijk, komen regelmatig bij Fisher-Spanjer langs in haar flat in Nieuw-West. Fisher-Spanjer: "Ze hebben de sleutel van de voordeur, ze maken koffie, weten waar het brood ligt, kijken of ik me wel was en houden een oogje in het zeil. Ze doen belangrijk werk en hebben bovendien een vertrouwensfunctie."

Vast gegeven
"Natuurlijk moeten ze actie voeren als alles afslankt, ze moeten naar Den Haag." Ze wijst op de almaar groeiende groep bejaarden. "Het beleid moet de ouderenzorg als een vast gegeven gaan zien. Er komen er elke dag honderden bij, dan moet je niet zuinig zijn."

De verpleegkundigen zijn bang dat de werkdruk te hoog wordt, waardoor ze geen kwaliteit meer kunnen leveren. Burggraaff: "Er wordt steeds meer van je verwacht. Je hoofd gaat vol zitten en er is te weinig tijd. Je bent daardoor niet eens in staat te bedenken hoe je bijvoorbeeld kunt voorkomen dat iemand valt."

Planjer: "Als het zo nog langer doorgaat, gaan we gewoon dingen missen."

Burggraaff en Planjer hebben het gevoel machteloos te staan en hebben er weinig vertrouwen in dat er echt iets zal veranderen in hun belang. Ze hopen vooral dat in elk geval de oude cao gehandhaafd wordt, zodat ze 'niet nog verder worden uitgekleed'.

"We breken de wapens over de knie," zingt Fisher-Spanjer in de kleine woonkamer en ze steekt een vuist in de lucht, klaar om de barricades op te springen. Ze trekt het actie-T-shirt dat ze van haar verplegers heeft gekregen naar beneden zodat de tekst 'Voor menselijke zorg' nog eens goed te lezen is en kijkt lachend op: "Schat, ik vind het allemaal prachtig."

Actie in drie verpleeghuizen

In het hele land voert de FNV woensdag actie in de ouderenzorg. De drie Amsterdamse verpleeghuizen, allemaal van Cordaan, waar woensdagmiddag gestaakt zal worden, zijn De Die in Noord, De Buitenhof in Buitenveldert en De Gerrie Knetemannlaan in Nieuw-West.

Cordaan wacht de acties woensdag af, laat een woordvoerder van de zorginstelling weten. "Wij zijn voor goede arbeidsvoorwaarden en vaste banen. Daar hebben onze cliënten én medewerkers baat bij."

De zorginstelling wil daarom dat ook de FNV de cao ondertekent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden