Stadsverwarming niet het goedkoopst voor woning

In buurten met stadsverwarming zijn Amsterdammers tot ruim een tientje per maand duurder uit dan met verwarming op aardgas. Dat blijkt uit berekeningen van prijsvergelijker Easyswitch.nl.

Bart van Zoelen
Vooral buiten de Ring heeft Nuon nu veel stadsverwarming: in Nieuw-West, Noord, Zuidoost en IJburg Beeld anp
Vooral buiten de Ring heeft Nuon nu veel stadsverwarming: in Nieuw-West, Noord, Zuidoost en IJburgBeeld anp

Op aardgas van de goedkoopste leverancier blijkt verwarming met een cv-ketel per jaar tot 167 euro goedkoper dan stadsverwarming. En dat terwijl het maximumtarief van consumentenwaakhond ACM suggereert dat huishoudens met stadsverwarming niet meer betalen.

Eenmaal aangesloten op stadsverwarming kunnen huishoudens nauwelijks overstappen op een alternatief. Daarom wordt de consument beschermd door een maximumtarief dat consumentenwaakhond ACM elk jaar berekent op basis van de gasprijs. Stadsverwarming kost daarom Niet Meer Dan Anders, of: NMDA, zoals dit tarief heet.

Wel goedkoper
Maar de vergelijking voor een doorsnee jaarverbruik van 35 gigajoule wijst uit dat huishoudens met een cv-ketel op aardgas wel degelijk goedkoper uit kunnen zijn.

Omdat ACM volgens Easyswitch.nl uitgaat van te hoge kosten voor een cv-ketel en de jaarcontractprijzen van de grote gasleveranciers Nuon, Essent en Eneco.

Merkwaardig, vindt Willemijn Kuitenbrouwer van Easyswitch.nl. "Dat zijn net de bedrijven met stadsverwarming. Juist die bedrijven wil ACM in de hand houden. Omdat ze meer verdienen, verdienen ze dubbel."

Verder vindt ze het onwenselijk dat er verschillen optreden tussen buurten in Amsterdam.

Vooral buiten de Ring heeft Nuon nu veel stadsverwarming - in Nieuw-West, Noord, Zuidoost en IJburg, precies de buurten waar woningzoekenden momenteel naar uitwijken. "De overspannen huizenmarkt laat mensen geen keuze."

Geen laagsteprijsgarantie
ACM benadrukt dat het bij de berekening van het maximumtarief uitgaat van het gemiddelde huishouden. NMDA is geen laagsteprijsgarantie, maar een maximumprijs gebaseerd op de gemiddelde gasprijs, stelt ook het voor de rekenmethode verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken.

Een woordvoerder: "En dus niet op de laagste prijs die op enig moment op vergelijkingssites wordt gepresenteerd."

De ronduit ingewikkelde rekenformule maakt een een-op-eenvergelijking met de consumentenprijs voor gas lastig, zegt de woordvoerder. Maar ze geeft meteen toe dat NMDA dat wel suggereert. De berekening van het NMDA-tarief was dan ook een van de kritiekpunten bij de evaluatie van de Warmtewet. Binnenkort komt het ministerie met een voorstel deze wet te wijzigen.

Nuon benadrukt dat de tarieven voor stadsverwarming strikt worden gecontroleerd door de overheid. "In 2017 zijn zowel onze vaste als variabele tarieven duidelijk lager dan de maximumtarieven van de Warmtewet. Daarmee hebben de stadswarmteklanten van Nuon in elk geval één van de laagste prijzen van Nederland," zegt verkoopdirecteur Nuon Warmte Arno van Gestel.

'Invloed op rekening'

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt dat we de kosten van stadsverwarming in de toekomst niet mogen vergelijken met de kosten van verwarming uit aardgas nu.

Dat is niet eerlijk omdat we de schade door de CO2-uitstoot van gas nu niet meetellen, zegt PBL-onderzoeker Nico Hoogervorst. In een advies concludeerde hij onlangs dat meer stadsverwarming Nederland helpt om klimaatneutraal te worden.

Maar als we afstappen van fossiele brandstoffen zal verwarming onherroepelijk duurder worden, stelt hij, of we nu overgaan op stadsverwarming of warmtepompen in combinatie met meer woningisolatie.

Hij wil geen oordeel vellen over de manier waarop ACM het maximumtarief berekent. Wel vindt hij dat de consument door zijn verbruik meer invloed moet krijgen op de rekening. Het vastrecht bepaalt nu een relatief groot deel van de kosten en dat komt het imago en draagvlak van stadsverwarming niet ten goede.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden