'Stadsstrand' op Prinsengracht als statement tegen auto's

Milieudefensie toverde vrijdag een parkeerplaats op de Prinsengracht om tot een 'stadsstrand', als statement tegen de ruimte die auto's in de stad innemen.

Julia Cornelissen
Parkeerkplekken zouden Amsterdammers meer op kunnen leveren, vindt Milieudefensie. Een stadsstrand bijvoorbeeld. Beeld Milieudefensie / Gerda Hornema
Parkeerkplekken zouden Amsterdammers meer op kunnen leveren, vindt Milieudefensie. Een stadsstrand bijvoorbeeld.Beeld Milieudefensie / Gerda Hornema

Volgens de organisatie is 48 procent van de ruimte in Amsterdam het domein van auto's, terwijl fietsers het moeten doen met elf procent.

Milieudefensie laat daarom vrijdag zien waar de parkeerplaatsen voor kunnen worden vervangen. Een terras, een boulevard langs het water, of misschien een strand. "Wat kan de ruimte voor alle Amsterdammers betekenen?" vertelt Anne Knol van de organisatie.

Ligstoelen
Het strand - een hoop zand in een aanhangwagen - mocht niet echt worden aangelegd, omdat daar alleen voertuigen met kenteken mogen staan. Jahkini Bisselink (18) neemt enthousiast plaats in een van de ligstoelen. "Ik vind deze oplossing heel fijn. De plek is nu vrolijk en toegankelijk voor iedereen."

"Dat deze plekken worden ingenomen door auto's vinden we erg zonde. Het grootste deel van de auto's staat hier 23 uur per dag stil. Daarnaast benemen ze het zicht op het water en vullen ze een ruimte die wandelaars graag zouden gebruiken" zegt Knol.

Concurrentie voor het Vondelpark
Jan Erkelens (54) maakt een vergelijking met de Canal Parade. "Wat was de gracht toen heerlijk vertoeven, zonder verkeer." De eigenaar van Alberto's Steakhouse op het Leidseplein kwam langsgereden op zijn scooter en keerde om voor het strandje.

"De grachten mogen wat mij betreft een groot wandel- en fietsgebied worden. Mensen kunnen hier dan buiten zitten, het wordt ware concurrentie voor het Vondelpark." Zelfs zijn eigen scooter wil hij ervoor laten staan. "Ze hadden dit alleen wel wat groter mogen aanpakken. Echt zand op de grond en dan op meerdere plekken. Mag niet? Er mag zoveel niet. Dan maak je juist een punt."

Een groep Engelsen heeft ook wel interesse in wat zand tussen de tenen. Het gebrek aan zon kan ze niet deren; ze zijn wel meer gewend. Het gekrijs van meeuwen op de achtergrond zorgt bijna voor een echt strandgevoel aan de gracht.

Lees ook: De auto is de baas in Amsterdam

null Beeld Milieudefensie / Gerda Hornema
Beeld Milieudefensie / Gerda Hornema
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden