Plus

Stadsstrand De VerbroederIJ pakt de zaken anders aan

En weer krijgt Amsterdam er een stadsstrand bij. Maar De VerbroederIJ in Noord wil nadrukkelijk niet de zoveelste hangout voor hipsters worden.

Peter van Brummelen
Op de kennis­makingsdag wordt een groot beroep gedaan op de fantasie. De VerbroederIJ gaat ook pas in augustus open. Beeld Eva Plevier
Op de kennis­makingsdag wordt een groot beroep gedaan op de fantasie. De VerbroederIJ gaat ook pas in augustus open.Beeld Eva Plevier

Het ruikt zaterdag bepaald on-Amsterdams op het terrein van de VerbroederIJ aan de Noord­oever van het IJ.

De geur, om niet te zeggen meur, is afkomstig van de mest op de bloembedden van wat de Groene Haven moet worden: een tuin waar bezoekers tegen een geringe betaling kruisbessen en bloemen mogen plukken, en waar buurtbewoners ook een eigen moestuin kunnen beginnen.

Die bloembedden liggen er, maar voor de rest moet deze kennismakingsmiddag van de VerbroederIJ een flink beroep worden gedaan op de fantasie van de bezoekers.

Tania Spaans, een van de initiatiefnemers van de nieuwe ontmoetingsplek, helpt die fantasie graag even op weg en gaat voor op het zanderige terrein aan het IJ, vlak bij de aanlegplek van het Oostveer, de pont tussen het Azartplein op het KNSM-eiland en de Zamenhofstraat in Noord.

Filterkoffie voor 80 cent
Spaans wijst waar binnenkort het eigen paviljoen van de VerbroederIJ moet verrijzen, een klassieke strandtent die eerder dienst deed in Katwijk aan Zee. Daar vlakbij komt een vuurplek. En daar weer in de buurt komt een speelplek voor kinderen.

Het lijken de inmiddels vaste ingrediënten van een stadsstrand, maar Spaans wijst er op dat de VerbroederIJ niet de zoveelste hangout voor hipsters wil worden.

Iedereen is welkom, dus ook hipsters, maar De VerbroederIJ, die in augustus officieel opengaat, wil met ­name mensen uit de IJplein- en Vogelbuurt trekken.

"Dit moet een ontmoetingsplek voor de buurt worden. Filterkoffie kost hier gewoon tachtig cent. En we gaan geen pubquizzen organiseren, maar bingoavonden. We hebben iemand gevonden die klaverjasles wil geven er komt een blij-dat-ik-breiclub."

Het terrein aan de Johan van Hasseltweg werd tot voor kort gebruikt als onofficieel parkeerterrein. Nu is het geheel vrij van auto's, maar binnenkort staat er weer één: een oude Mercedes die door een garage in de buurt beschikbaar wordt gesteld als speelobject voor kinderen.

De VerbroederIJ, door een buurt- en vakjury verkozen tot het beste plan voor het terrein, heeft van de gemeente een vergunning voor vier jaar gekregen.

Hossende kapitein
De kennismakingsmiddag is geheel in stijl. De catering wordt verzorgd door de in ouderwets bloemenschort gestoken dames van Tante Tosti, een culinair bedrijf voor vijftigplussers.

En de muziek wordt nu eens niet verzorgd door een hippe dj, maar door het Nieuwendammer Shantykoor. Als het koor bij het refrein van het door iedereen meegezongen In 't kleine café bij de haven is aanbeland, klinkt van nabij een scheepshoorn.

Het geluid komt van de pont die zojuist weer is gearriveerd. Op de brug staat de kapitein vrolijk mee te hossen op de muziek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden