Plus

Stadsschouwburg in rouw: 'Misselijk van deze shitzooi'

Ontkenning. Boosheid. Het gevecht aangaan. Depressie. Van de vijf fases van rouwverwerking ontbreekt in de Stadsschouwburg deze woensdagochtend alleen de laatste: acceptatie.

De meeste mensen die op het verkiezingsontbijt zijn afgekomen, hebben een nacht doorgehaald Beeld ANP
De meeste mensen die op het verkiezingsontbijt zijn afgekomen, hebben een nacht doorgehaaldBeeld ANP

Dat Donald Trump is gekozen tot president van de Verenigde Staten hakt erin tijdens het traditionele verkiezingsontbijt. Er vrede mee hebben is nog een brug te ver.

Het begint nog lacherig. Met de moed der wanhoop. De meeste mensen die op het verkiezingsontbijt zijn afgekomen, hebben een nacht doorgehaald, hebben alles gezien op tv.

Om zeven uur 's morgens, als de deuren opengaan, is er nog hoop. "Het is in elk geval niet voorbij voordat het voorbij is," zegt een van de aanwezigen in de rij.

Maar als tussenstand na tussenstand, staat na staat, slechter uitpakt voor Clinton, vervliegt het geloof en is ontkennen niet meer mogelijk. De boosheid steekt de kop op. Op Trump, die 'gevaarlijke idioot', maar ook op Clinton, volgens Amerikakenner Michiel Vos de slechtste kandidaat denkbaar. "De Clintons zijn óp. Van Hillary zijn we nu gelukkig af."

'Boze blanke mannen'
President-directeur Klaas Knot van De Nederlandse Bank schetst doemscenario's. Dit gaat ook Nederlanders geld kosten. "Wilt u uw aandelen verkopen? Dan bent u nu te laat."

Knot: 'Wilt u uw aandelen verkopen? Dan bent u nu te laat' Beeld ANP
Knot: 'Wilt u uw aandelen verkopen? Dan bent u nu te laat'Beeld ANP

De boosheid richt zich met name op de 'boze blanke mannen', de veronderstelde achterban van Trump. Op het podium proberen de deskundigen te duiden waardoor de populistische aardverschuiving is veroorzaakt. Dat de politiek geen antwoord heeft, dat de kudde boos is, zich niet gekend en niet gehoord voelt.

En dat het een kwestie van tijd is voordat dit soort mensen het ook in Nederland voor het zeggen krijgt. Le Pen, Wilders, het komt eraan. De ene boze blanke man is de andere niet. "Jullie zijn zelf boze blanke mannen," wordt er vanuit de zaal geroepen. Het wordt niet ontkend.

De realiteit
De aanwezigen - mochten ze stemrecht hebben, dan zou Trump hier niet één stem hebben gekregen - zijn angstig. Een van hen is 'te misselijk van deze hele shitzooi' om een hap door haar keel te krijgen.

Wanneer bekend wordt dat Clinton haar rivaal heeft gefeliciteerd met de overwinning, daalt de realiteit pas goed in. "Het is voorbij." Handen voor monden, kreten van ontzetting, het is echt waar. En het is echt erg.

"Oh nee! Dit is vreselijk. Je weet niet wat je kunt verwachten van zo'n gek."

Stil kijkt de zaal hoe Trump en echtgenote Melania de aanhang bedanken. Van depressie schiet iedereen terug in ontkenning.

"Fokking unreal. Dit kán toch niet waar zijn?" klinkt het op het balkon.

De Stadsschouwburg is lamgeslagen. Bedrukte gezichten bij de garderobe. Buiten rijdt een tram. Het is nauwelijks te geloven.

Van depressie schiet iedereen terug in ontkenning Beeld ANP
Van depressie schiet iedereen terug in ontkenningBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden