Plus

Stadspredikant: 'Dominees praten soms angst aan'

Tim Vreugdenhil (43) is sinds vorige week de nieuwe stadspredikant van Amsterdam. Zijn passie ligt bij Stand-up theology over onderwerpen als stress, grip en angst.

Nieuwe stadsdominee Tim Vreugdenhil in de Oosterkerk. Beeld Carly Wollaert
Nieuwe stadsdominee Tim Vreugdenhil in de Oosterkerk.Beeld Carly Wollaert

De taakomschrijving in zijn aanstellingsbrief is blanco. Vreugdenhil, die zich dominee Tim noemt en van huis uit gereformeerd is, krijgt honderd dagen de tijd om na te denken hoe hij zijn functie als stadspredikant gaat invullen. Hij volgt namens de Protestantse Kerk Amsterdam Rob Visser op, die onder meer het Parents House voor gescheiden mannen en vrouwen oprichtte en wiens hart lag bij de kwetsbaren in de samenleving.

Wat bent u voor dominee?
"Ik heb vijftien jaar gepreekt voor een gemeenschap in Amstelveen. Maar de grote meerderheid van Amsterdam heeft geen behoefte meer aan kerkdiensten. Ik heb nu geen gemeente meer, maar ben sinds drie jaar de dominee van de Oosterkerk. De stand-up philosophy van René Gude en stand-up comedy van Tim Fransen spreken me aan.''

''Ik geef hier zes keer per jaar een voorstelling in Stand-up theology over eigentijdse onderwerpen. Ik maak theater, sta midden in deze lege kerk voor een groep van veertig tot zeventig man."

Legt u eens uit?
"Joost Zwagerman vertelde bij De Wereld Draait Door heel indrukwekkend over zijn depressie. De kern was dat hij voor alles bang was. Vreselijk dat hij stierf. In psalmen zit ook veel angst. Sommige dominees praten angst ook aan. Ik wilde aan de hand van mijn voorstelling met mensen in gesprek gaan over hun angsten."

Wat was uw mooiste thema?
"Mijn openingszin bij het onderwerp 'opstaan' was dat de meeste popartiesten eerst moeten doodgaan voordat ik achter hun bestaan kom, zoals bij David Bowie. Ik kom uit een wereld waarin nauwelijks muziek was. Ik verdiepte me in hem. Lazarus was zijn laatste single, vlak voor zijn dood. Het bijbelverhaal van Lazarus, die opstond uit de dood, is spectaculair. Dat vertel ik mijn publiek dan."

Wat gaat u als stadspredikant doen?
"Geert Mak spreekt over de schaalsprong, de groeipijn van de stad: Amsterdammers vragen zich af of er nog wel plek voor hun is. In de bijbel is 'stad' een belangrijk woord. Denk aan Jeruzalem, een stad waar alle mensen broers en zussen zijn. Mocht er een debat komen, dan zou ik daar graag wat over zeggen.''

''Maar ook het onderwerp 'gender' is interessant. De bijbel zegt daar van alles over. Jezus en apostel Paulus waren voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw."

Trekt u straks rond in de stad?
"Nee, het wordt geen Circus Tim. Ik wil graag een plek veroveren bij debatten die gevoerd worden. Ik ben een communicator die stadsbreed het verhaal van de kerk wil brengen. Als mensen denken: die stadspredikant moet hier eens langskomen, dan wil ik dat graag horen"

Dus u richt zich niet speciaal op kwetsbare groepen?
"Nee, daar is al veel aandacht voor binnen de kerk. Er is nu een discussie gaande of we meer kunnen betekenen voor andere Amsterdammers. Ik wil een dominee voor iedereen zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden