Plus

Stadsnomaden weer ontruimd: 'Godverdomme, mijn kunstgebit lag er nog!'

Terwijl hun zelfgebouwde huisjes al bij het grofvuil belanden, proberen veel stadsnomaden nog bezittingen bij elkaar te scharrelen. Woensdag moesten ze opnieuw naar een andere locatie.

Marc Kruyswijk
De Noordzeeweg, gisterochtend. De bewoners voelen zich overvallen door de ontruiming, de gemeente ziet dat anders Beeld Maarten Brante
De Noordzeeweg, gisterochtend. De bewoners voelen zich overvallen door de ontruiming, de gemeente ziet dat andersBeeld Maarten Brante

En wéér worden de stadsnomaden ontruimd. Van de Noordzeeweg naar de Westhavenweg deze keer. Oftewel: van de ene naargeestige plek waar je van zijn leven niet zou willen wonen naar de andere.

Als het allemaal niet al treurig genoeg zou zijn geweest, giet het ook nog eens de hele ochtend van de regen in het Westelijk Havengebied.

Je zou denken dat de stadsnomaden inmiddels gepokt en gemazeld zijn in het bij elkaar rapen van hun spullen, maar het is deze ochtend grote paniek en nog grotere ergernis.

Terwijl een graafmachine een caravan, die volledig door zijn assen lijkt te zijn gezakt, en alle belendende aanbouwsels in drie flinke happen achter in een open vrachtwagen kiepert, is pal daarnaast een van de bewoners nog bezig zo veel mogelijk bezittingen in veiligheid te brengen. "Godverdomme, mijn kunstgebit lag er nog in!"

Hoge hekken met prikkeldraad
De aanwezige stadsnomaden zeggen in koor dat hun de avond tevoren nog was verzekerd dat ze nog enkele weken zouden hebben en dat zich nu 'ineens' de opruimploeg op het modderige terrein zou hebben gemeld. "Ineens! Nu kunnen we de boel nooit meer fatsoenlijk inpakken."

Volgens de gemeente is het onmogelijk dat de ontruiming voor de bewoners een verrassing was.

Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat er sprake is geweest van zeer grote zorgvuldigheid. "We zijn al weken met hen in gesprek, we hebben ze continu op de hoogte gehouden en hen gemaand alvast te beginnen met inpakken en het niet op de laatste dag te laten aankomen."

De stadsnomaden voelen zich gedeporteerd, zeggen ze. "Er staan hoge hekken met prikkeldraad op die nieuwe locatie. Ik ben iemand die van zijn vrijheid houdt, die plek ziet eruit als een concentratiekamp."

Ook vinden zij de nieuwe plek te klein. Op de Noordzeeweg, 2600 vierkante meter groot, staan de caravans en trailers die er nog staan al behoorlijk op elkaar. Langs de Westhavenweg is aanmerkelijk minder ruimte: 900 vierkante meter. Een kleiner terrein zou veel brand­gevaarlijker zijn zeggen ze. "Als het al zou passen." Het zou al helpen als ze niet zo veel troep verzamelden: het hele terrein staat vol met afgedankte fietsen, volle vuilniszakken en onwaarschijnlijk veel sloophout.

Meer bewoners
­Bij onderzoek bleek dat politie en brandweer de afmetingen wel degelijk geschikt achtten voor de 32 bewoners voor wie een nieuwe plek moest worden gezocht. Bij een laatste telling bleken er echter 39 mensen te wonen langs de Noordzeeweg. Volgens de gemeente is de nieuwe plek inderdaad kleiner, maar zijn de afmetingen ruim voldoende. "Er zijn heel veel deskundigen betrokken geweest om dat te beoordelen."

Zevende plek

De Westhavenweg is inmiddels de zevende woonplaats van de stadsnomaden in de afgelopen vijf jaar. Eerder woonden zij op andere braakliggende terreinen waaronder 't Landje aan Dortmuiden in Westpoort, Zeeburgereiland, de Volendammerweg en de Toetsenbordweg in Noord en achter het AMC in Zuidoost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden