Plus

Stadsnomaden: 'We willen geen overlast veroorzaken'

De Litouwse Artjemi bij zijn woonwagen, nu nog gestationeerd aan de Westhavenweg. Beeld Marc Driessen
De Litouwse Artjemi bij zijn woonwagen, nu nog gestationeerd aan de Westhavenweg.Beeld Marc Driessen

In Westpoort bivakkeert een groep stadsnomaden op een braakliggend terrein aan de A10, dat 't Landje wordt genoemd. Eind maart verhuizen ze naar Kadoelen, waar niemand op ze zit te wachten.

Jesper Roele

"Voordat ik op 't Landje kwam wonen, had ik mijn eigen huis en was ik getrouwd," vertelt Maarten (42), die in een caravan op het terrein woont en tot de vaste kern bewoners behoort. "Maar ik had een slecht huwelijk en mijn broer overleed. Mentale problemen en schulden zorgden er uiteindelijk voor dat ik mijn huis uit werd gezet. Vervolgens ben ik op 't Landje, dat toen nog op een andere plek in Westpoort zat, gaan wonen."

Veel bewoners zijn door schulden hun huis kwijtgeraakt, anderen hebben mentale problemen. Maar de aangeboden hulp werkt niet voor iedereen. "Voor sommige mensen werkt het niet in de maatschappij. Zij worden van een behandeling doodongelukkig of zitten in de daklozenopvang op elkaars lip.

Een paar bewoners hebben via instanties in een instroomhuis gezeten, maar zijn toch weer teruggekeerd naar 't Landje. Ze zijn geen gevaar voor anderen of zichzelf, maar zij kunnen gewoon niet leven op de ­manier die de maatschappij van ze verlangt."

"Deze mensen houdt de gemeente wel in de gaten," aldus Maarten. "We hebben een contactpersoon op het stadhuis die regelmatig langskomt. Net zoals de GGD en handhaving, die controleren of de leefomstandigheden veilig zijn. Ook houden ze een praatje met de mensen die mentaal instabiel zijn. Toch krijgen we de meeste hulp van elkaar, iedereen is hier een beetje mantelzorger."

Vaak verhuisd
Een rondje over het kamp doet denken aan de realityserie Utopia, alleen hangen er geen camera's en wonen de mensen in caravans. Zoals de Rus Artjemi, die met zijn varken Christopher Elvis op 't Landje woont. In gebrekkig Engels vertelt hij dat zijn varken zo heet, omdat die danst als Elvis.

Naast een Rus wonen er ook een paar Bulgaren en Polen, maar 70 procent van de bewoners heeft de Nederlandse nationaliteit, volgens Richard (45). Hij is er al vanaf het eerste Landje bij. "Ik ben ooit als kraker begonnen, maar toen dat verboden werd, zijn we op een braakliggend terrein gaan wonen om ons aan de wet te houden. Bijna tien jaar later zijn we vaak verhuisd, maar we leven nog steeds onder dezelfde omstandigheden. Alleen hebben we nu stromend water. Elektriciteit wekken we op met generatoren en zonnepanelen."

Brandveilig
De verhuizing naar het nieuwe terrein heeft volgens Richard een positief effect op de veiligheid van de bewoners. "We krijgen een groter stuk land, dat maakt het brandveiliger. Dan hoeven we de caravans niet zo dicht tegen elkaar te zetten. Om het warm te houden wordt veel met gas- en houtkachels gestookt, daar zitten risico's aan. Daarom hebben we ook meerdere brandblussers op het kamp staan."

In een geïmproviseerde hut is voormalig kampbewoner Joost (46) aangeschoven bij Maarten en Richard. Joost woont in een instroomhuis, maar komt elke dag nog even langs bij zijn vrienden op het kamp. Ze zijn het er gedrieën over eens dat het nieuwe terrein veel voordelen biedt, maar dat het ook dicht bij volkstuinen en huizen ligt.

"We komen dichter bij de bewoonde wereld te staan dan we gewend zijn, maar we willen geen overlast veroorzaken voor de buurt. Als we dat wel doen, komt de politie of handhaving langs en die neemt dan onze geluidsapparatuur in beslag. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten."

Angst voor drugsoverlast
Naast geluidsoverlast is er in de buurt ook angst voor drugsoverlast. Sommige bewoners gebruiken drugs, maar die veroorzaken geen overlast, aldus Richard. "Drugs gebruiken doet iedereen hier op zijn eigen manier, zoals in elke straat. In het verleden heb ik zelf ook drugs gebruikt, maar ik ben ermee gestopt. Incidenten op 't Landje die aan drugs gerelateerd zijn, worden vaak veroorzaakt door bezoekers die door het lint gaan, niet door bewoners."

Joost hoopt dat het goed komt met de nieuwe buren en dat ze ook de sociaal-maatschappelijke waarde van de groep inzien. "Er zullen altijd mensen zijn die zich willen onttrekken aan de samenleving. Deze mensen vallen door de mazen van de wet. Het is fijn dat ze hier terecht kunnen en zichzelf weer kunnen hervinden. Wij vallen niemand lastig."

null Beeld Maps4News MVP/HET PAROOL
Beeld Maps4News MVP/HET PAROOL

Informatiebijeenkomst

In het gemeentelijke Draaiboek stads­nomaden moet de groep ieder jaar naar een ander terrein ­verhuizen. De afgelopen jaren verbleef de groep op Dortmuiden in Westpoort, op Zeeburgereiland, aan de ­Volendammerweg en Toetsenbordweg in Noord, achter het AMC in Zuidoost en op de Noordzeeweg in Nieuw-West.

Het nieuwe terrein in Kadoelen, waar de stadsnomaden twee jaar blijven, roept veel weerstand op bij buurtbewoners. Dat zij geen inspraak hebben gehad, wekte verbazing; inmiddels is er een petitie om de komst van de stadsnomaden tegen te houden. Vanavond om 18.45 uur is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden in stadsdeelkantoor Noord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden