Stadsnomaden uit Noord naar Zuidoost

De stadsnomaden uit Noord verhuizen volgende maand naar Zuidoost. In de omgeving van het Academisch Medisch Centrum wordt een toekomstig bouwterrein in gereedheid gebracht om de groep van circa veertig mensen tijdelijk te huisvesten.

Chandra, één van de stadsnomaden vorig jaar aan de Wethouder van Essenweg in het Westpoortgebied. Beeld Marc Driessen
Chandra, één van de stadsnomaden vorig jaar aan de Wethouder van Essenweg in het Westpoortgebied.Beeld Marc Driessen

De stadsnomaden stonden de voorbije drie maanden op het Cornelis Douwesterrein in Noord. Tussen juli en december vorig jaar hadden ze een tijdelijke standplaats toegewezen gekregen op een parkeerterrein naast sportpark De Weeren, eveneens in Noord.

Ook in Holendrecht zal de huisvesting tijdelijk zijn, vermoedelijk een jaar. Het gemeentebestuur heeft met de stadsdelen afgesproken dat de groep stadsnomaden steeds tijdelijk in een ander stadsdeel wordt opgevangen, om zo de lasten eerlijk over de stad te verdelen.

Gedragsregels
Het is volgens deze afspraak aan de stadsdelen om een geschikte plek uit te zoeken voor de opvang van de rondtrekkende stadsnomaden. Doen zij dit niet, dan maakt de gemeente een keuze.

Het college van b. en w. vindt dat in een stad als Amsterdam ook ruimte moet zijn voor de groep stadsnomaden, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 'Het gaat in dat geval altijd om een tijdelijke gedoogsituatie. Ze krijgen dus geen vergunning. Daarnaast worden steeds duidelijke afspraken gemaakt met de stadsnomaden over gedragsregels en overlast.'

Te veel troep
Om problemen te voorkomen is er extra toezicht vanuit stadsdeel en politie, en worden fysieke maatregelen genomen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een hek om te voorkomen dat de groep te groot wordt, en voorzieningen voor afval. In Holendrecht komt er waarschijnlijk een aarden wal rond het kampement te liggen.

De stadsnomaden trekken sinds vorig jaar door de stad. De groep krakers uit binnen- en buitenland vestigde zich in 2011 op 't Landje in Westpoort, maar moest daar vorig jaar zijn biezen pakken omdat er te veel troep werd gemaakt. Vervolgens ging de tocht op eigen initiatief naar Zeeburgereiland in Oost, waar het terrein van het Magneetfestival werd gekraakt. In de zomer werd, nu in overleg met de gemeente, de oversteek naar Noord gemaakt.

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden