Stadsnomaden moeten verhuizen

De stadsnomaden die zich met hand en tand verzetten tegen verhuizing naar een nieuw, kleiner terrein verderop in het Westelijk Havengebied, zullen daar toch genoegen mee moeten nemen.

Bart van Zoelen
Stadsnomade Marshal Martina met zijn trofee, stok Doby. Beeld Marc Driessen
Stadsnomade Marshal Martina met zijn trofee, stok Doby.Beeld Marc Driessen

De rechter heeft hun bezwaren van tafel geveegd. De caravanbewoners weten al geruime tijd dat ze weg moeten van het terrein aan de Noordzeeweg, maar de nieuwe plek die stadsdeel Nieuw-West voor hen in gedachten heeft, riep bij hen veel weerstand op. Het nieuwe terrein aan de Westhavenweg is met zo'n 900 vierkante meter een stuk kleiner dan de huidige stek van 2600 vierkante meter.

Te klein voor al hun caravans en aanbouwen, betoogden ze tevergeefs bij de rechter. Volgens hun advocaat Bram Mous hebben ze een week gekregen om het terrein te verlaten.

Betonplaten
De rechter ging niet mee in hun bezwaar dat aan de Westhavenweg te weinig ruimte is voor 38 personen. Het stadsdeel houdt vol dat slechts voor 32 personen een nieuwe plek moest worden gezocht. De rechter liet zich ook niet overtuigen door de waarschuwingen voor brandgevaar en de slechte luchtkwaliteit op hun nieuwe plek, die langs de A10 ligt. Ze klaagden eerder over de betonplaten waarop ze hun kamp moeten vestigen.

Hun advocaat zette vraagtekens bij het gemeentebeleid om de stadsnomaden elk jaar naar een andere plek te laten verhuizen. Het deed Mous denken aan een 'ontmoedigingsbeleid' en een 'sterfhuisconstructie'. De toegewezen plekken worden met het jaar kleiner. Volgens de gemeente komt dat door de toenemende drukte in de groeiende stad.

Volgens Mous moeten de stadsnomaden de uitspraak verwerken en zien ze het nog niet zitten om te verkassen. "Daar is nog veel weerstand tegen op dit moment, de beslissing moet nog indalen bij de bewoners. Ze zijn allesbehalve blij."

Lees: 'Stadsnomaden dromen van vaste stek: 'Wij redden het met elkaar'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden