Stadsloketten gaan helpen bij opsporing veroordeelden

De zeven gemeentelijke stadsloketten gaan de politie helpen bij het opsporen van veroordeelden, die hun straf niet hebben voldaan. Als zij zich melden voor een nieuw paspoort of rijbewijs, wordt automatisch de politie ingeseind.

Beeld ANP

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de raad.

Er lopen in Nederland naar schatting 60.000 mensen rond die onherroepelijk veroordeeld zijn tot een straf. Dat varieert van een celstraf, het niet betalen van een boete tot het verplicht afstaan van wangslijm dat nodig is voor DNA-onderzoek.

Tot op heden kunnen deze onherroepelijk veroordeelden vaak zonder problemen bij de gemeente terecht voor een nieuw rijbewijs, een paspoort of een uittreksel. Dit hielp deze veroordeelden soms zelfs bij het uit handen blijven van de politie.

Landelijke database
Naar schatting van het stadhuis, melden zich maandelijks ongeveer 50 onherroepelijk veroordeelden bij een van de Amsterdamse stadsloketten. Door nu mee te doen met een proef waarbij de landelijke database met veroordelingen wordt gekoppeld aan de administratie van de gemeente, is de hoop dat meer veroordeelden gepakt zullen worden.

De ambtenaren achter de balie werken hier overigens niet actief aan mee, schrijft de burgemeester. Er is een geautomatiseerd systeem bedacht, waardoor de politie zonder menselijke tussenkomst een seintje krijgt als iemand uit de doelgroep een aanvraag doet bij het loket.

Halsema: "Het werkproces wordt zo ingericht dat de baliemedewerker niets merkt als de bezoeker een gezochte onherroepelijk veroordeelde is en dat de aanhouding in de buurt van of voor de ingang van het Stadsloket plaats zal vinden." Dit is zo bedacht om de veiligheid van baliemedewerkers te garanderen.

Uitwisseling
De uitwisseling van gegevens tussen het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de gemeente is getoetst door privacy-specialisten, en in orde bevonden. Het gaat om een uniek experiment, dat geëvalueerd zal worden voordat de werkwijze landelijk wordt uitgerold. Bij haar aantreden zei Halsema al zij de snelheid en zekerheid van bestraffing van veroordeelden veel belangrijker vindt dan de zwaarte van de straf.

Halsema ziet er overigens geen probleem in om de nieuwe handelswijze nu al met de stad te delen, hoewel onherroepelijk veroordeelden hier natuurlijk hun voordeel mee kunnen doen. "Deze afweging komt vaker voor, zoals bij de aangekondiging van handhavingsactie," zegt een woordvoerder. "Feit blijft dat het college een informatieplicht heeft naar gemeenteraad en de Amsterdammers. De burgemeester meldt deze unieke samenwerking met justitie, CJIB en politie daarom in alle openheid."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden