Plus

Stadsjungle bestrijden? Dan ook 'vrijheid, blijheid' aanpakken

De Wallen en het Leidseplein zijn 'stedelijke jungles' geworden, waar gezag en moraal niet meer gelden. Wie dat wil bestrijden, zal ook de filosofie van vrijheid, blijheid moeten aanpakken.

Een uitgaansavond op het RembrandtpleinBeeld anp

Femke Halsema deed wat nog weinig Amsterdammers uit vrije wil doen: ze trok op vrijdagavond naar het Wallengebied. Tijdens de rondleiding zag de burgemeester waarom veel stadsbewoners inmiddels met een boog om de wijk heen fietsen.

'Complete wetteloosheid' constateerde de burgemeester niet, in tegenstelling tot ombudsman Arre Zuurmond, die enige tijd in het Wallengebied resideert. In zijn verslagen, die lezen als dagboekaantekeningen van achter de vijandelijke linies, agendeert Zuurmond het probleem opnieuw: verstikkende drukte, complete bandeloosheid en voortdurende overlast.

Na de rondleiding kondigde Halsema aan Den Haag om meer agenten te vragen. Ook ­moeten er meer handhavers komen voor de uitgaanscentra van de stad.

Karakter
Het is een middel dat eerder is ingezet, maar het probleem niet heeft opgelost. Het binnen­stad­offensief, een plan waarbij vanaf december 2016 extra handhavers en agenten zijn gekomen, hielp niet: de klachten zijn nu dezelfde.

Echt ingrijpende maatregelen tegen de overlastgevende drukte heeft de gemeenteraad nog nooit genomen. Er is geen wietpas, alcohol- en drugsbeleid worden op straat nauwelijks gehandhaafd en voor een gebruikershoeveelheid harddrugs krijgt men slechts een vermaning.

Dat is niet uit laksheid of onwil, dat zijn politieke keuzes waar goed over is nagedacht. Amsterdammers willen een tolerante stad. Vertrutting is een scheldwoord, wie op regels wijst al gauw een zeikerd. De vrijheid om te doen en laten wat men wil, zit in het karakter van de stad.

Economische schade
Dat maakt dat maatregelen die écht effect hebben op de drukte en de overlast, pijn doen. Regels die het aantal toeristen beteugelen - een verbod op Airbnb, een verhoogde toeristen­belasting, een harde hotelstop of toegangspoortjes voor delen van de stad - stuiten op ­stevig verzet.

Maatregelen die zich richten op het verbeteren van gedrag - zoals het handhaven van het verbod op alcohol op straat, de wietpas, verdere inperking van de raamprostitutie en hardere aanpak van de drugshandel - worden weggezet als vertrutting. Ondernemers wijzen op de economische schade die dreigt.

In Sydney, Australië greep de overheid in 2014 keihard in toen in uitgaansgebied Kings Cross (te vergelijken met het Rembrandtplein) de overlast van dronken, vechtende kroeggangers enorm was.

De Australische regels zijn streng. Na 01.30 uur mogen bars niemand binnenlaten, na 03.00 uur schenkt men geen alcohol, na middernacht geen sterke drank - tenzij het is gemengd met frisdrank. Slijterijen sluiten om 22.00 uur.

Ook andere overlast is beteugeld, met regels die strikt worden gehandhaafd. Sommige bars kregen waarschuwingen omdat het publiek danste en zong.

Minder vechtpartijen
Horeca-eigenaren die de regels overtreden krijgen torenhoge boetes. Om die te voorkomen, hebben bars mensen in dienst die het publiek in de gaten houden. Wie zich te uitbundig gedraagt, krijgt een waarschuwing en mag geen drankje meer bestellen. De handhavers staan bekend als de Fun Police, de antilolpolitie.

Het heeft effect. Het aantal vechtpartijen daalde drastisch. Het nachtleven veranderde: sinds 2014 nam het aantal mensen op straat in de uitgaansgebieden 80 procent af. In sommige wijken sloot 40 procent van de horecazaken omdat omzetten kelderden.

Er zijn echter ook inwoners die klagen dat de lol uit de stad is verdwenen. Een antipretbrigade lost veel problemen op, maar de kans is groot dat ook het karakter van de stad erdoor verandert.

Lees ook het interview met de ombudsman: 'Hé grijze met je kutkop, wil je dood?' kreeg hij te horen

80%

Na de invoering van het strenge beleid in Sydney nam het aantal mensen op straat in de uitgaansgebieden 80 procent af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden