'Stadsgoed maakt wel degelijk winst'

Een verwaarloosd pand op de Geldersekade. Foto Floris Lok Beeld
Een verwaarloosd pand op de Geldersekade. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Waar Het Parool afgelopen week nog meldde dat hoerenpanden en ander criminogeen vastgoed de gemeente en woningbouwverenigingen veel kosten, en er zelfs verlies op draaien, spreekt directeur Ronald Wiggers van de nv Stadsgoed dit juist tegen.

Wiggers zoekt de media liever niet op vanwege zijn onderhandelingen met onder andere de omstreden vastgoedhandelaar Asaf Barazani en pornobaron 'Dikke Charles' Geerts over hun panden op het Damrak en de Wallen. Toch vindt hij het nu tijd om een weerwoord te geven, want met de kop 'Hoerenpanden megastrop' wordt er een verkeerd beeld geschetst. "Wij hebben daar echt last van, van dat beeld," zegt Wiggers.

In het kader van Project 1012 (het opschonen van het centrum) kopen corporaties als Stadsgoed, De Key en Ymere sinds 2008, naar het voorbeeld van de nv Zeedijk, voor tientallen miljoenen onder andere hoerenpanden op. Doordat de gemeente na aankoop de bestemming 'prostitutie' van die panden afhaalt, dalen ze direct fors in waarde. De gemeente compenseert dat vervolgens door de corporaties planschadevergoeding te betalen.

Onzin, aldus Wiggers, althans: deels. Neem bijvoorbeeld de tientallen miljoenen aan planschade. "Neem de circa twintig panden die we op de Geldersekade hebben," zegt Wiggers. "Die zijn inmiddels zo in waarde gestegen, dat wij onze investering er alweer uit hebben. En de gemeente deelt overigens mee in die winst.

Dat woningbouwvereniging De Key de Schellingpanden niet rendabel kan krijgen, betreurt Wiggers. "Ik denk dat wij iets anders opereren dan De Key. Bij Stadsgoed werken we met vijf mensen, helemaal afgescheiden van Stadgenoot. Er zit bij ons veel expertise: we kennen alle ins en outs, we kennen het gebied, en hebben daardoor een beter marktgevoel. En bovendien: we hebben geen haast, ons beleid is op de lange termijn gericht. (HET PAROOL)

Vandaag in de krant een interview met Ronald Wiggers, directeur van nv Stadsgoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden