Stadsgezichten: Zuiveringshal, Cultuurpark Westergasfabriek

Foto Karina van Tol Beeld
Foto Karina van Tol

Het is zomer in Amsterdam en de mode neemt bezit van de stad. Tot en met 18 juli is het Fashion Week in Amsterdam. De Zuiveringshal op het voormalig Westergasfabriekterrein is de hoofdlocatie waar de officiële catwalkshows plaatsvinden.

Het voormalig fabriekscomplex, gebouwd in 1885, heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot een culturele hotspot. De in 2003 voltooide herinrichting van het Westerpark naar een ontwerp van Kathryn Gustafson, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de levendigheid van het gebied.

De Westergasfabriek produceerde gas uit steenkolen dat voornamelijk voor de openbare verlichting werd gebruikt. Op het terrein bevonden zich meerdere gashouders, kolenopslagplaatsen, zuiveringsinstallaties en kantoorgebouwen die in U-vorm rond een imposante watertoren stonden. De meeste gebouwen zijn oorspronkelijk ontworpen door architect Isaac Gosschalk in neo-renaissance-stijl. Het zuiveringsgebouw, waar de zwavel aan het gas werd onttrokken, ligt parallel aan de Haarlemmertrekvaart en bestaat uit twee langgerekte hallen met aan weerszijden kleinere aangebouwde ruimtes. De symmetrische opzet van de gevels met smalle, hoge ramen, geven het gebouw een Romaans tintje.

Toen in de jaren zestig aardgas in Slochteren werd ontdekt, verloor de Westergasfabriek geleidelijk zijn functie. Een aantal gebouwen, waaronder de watertoren, de zwaar vervuilde stookhallen en het laboratoriumgebouw werden gesloopt. De gebouwen die zijn blijven staan - waaronder het machinegebouw, de zuiveringshal, het ketelhuis en de grootste gashouder - hebben allemaal de status van Rijksmonument gekregen. De renovatie van de monumentale fabrieksgebouwen is inmiddels voltooid waarbij het oorspronkelijke karakter behouden is gebleven. Ze bieden nu plaats aan creatieve en culturele ondernemers.

Het vernieuwde Westerpark vlecht zicht tussen de gebouwen door en strekt zich uit over veertien hectare grondgebied. De gedachte achter het concept van het parkontwerp is 'changement', verandering. Het parkontwerp laat zien hoe de houding van de mens ten opzichte van de natuur in de loop der jaren is veranderd. Ruggengraat van het plan vormt de centrale as die de verschillende recreatieve elementen met elkaar verbindt. Een tweede verbindingsroute wordt gevormd door een diagonale 'Broadway' omgeven met bos. Aan de noordkant van het park ligt een groot manifestatieveld. Het Cultuurpark Westergasfabriek is het toneel van verschillende festivals, conferenties en culturele happenings zoals Picnic, Holland Festival en de Amsterdam International Fashion Week.
(FLORA VAN GAALEN/ARCAM)

Architect: Isaac Gosschalk, renovatie: Braaksma & Roos Architectenbureau
Opdrachtgever: Imperial Continental Gas Association/Westergasfabriek
Bouwjaar: 1885
Parkontwerp: Kathryn Gustafson, 2003
Adres: Pazzanistraat 37
Zie ook: Urban Park Laboratories

Ook ARCAM staat de komende maanden in het teken van de mode. Vanaf zaterdag 17 juli tot en met 11 september is de expositie 'Fashion & Architecture' te zien waarvoor gelegenheidsduo's van modeontwerpers en architecten draagbare creaties hebben gemaakt. Ook wordt de bezoeker een kijkje getoond achter de schermen van het maakproces. Bekijk de preview op arcam.nl.

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden