Stadsgezichten: Woonschip De Wiekslag

Woonschip De Wiekslag aan de Zwanenburgwal © Teun Bimbergen, 2011 Beeld
Woonschip De Wiekslag aan de Zwanenburgwal © Teun Bimbergen, 2011

De Wiekslag, een bijzonder woonschip in Amsterdamse Schoolstijl is ontworpen door Anthonie Pieter Smits, een architect die samenwerkte met onder meer K.P.C. De Bazel. Smits maakte vooral naam met zijn ontwerpen voor riante landhuizen. Veelzijdig kunstenaar en museumdirecteur Otto van Tussenbroek gaf Smits de opdracht een woonschip te ontwerpen dat gerieflijk, degelijk en makkelijk verplaatsbaar moest zijn. Van Tussenbroek wilde het schip in de winter in de stad leggen en in de zomermaanden middenin de natuur. In 1925 werd het schip gebouwd bij de Haarlemse Scheepsbouw Maatschappij. De romp van het schip bestaat uit 1 centimeter dik staal en is voorzien van een zware stootrand. De opbouw en de inrichting werden uitgevoerd in Amsterdamse Schoolstijl en bovenop het woongedeelte werd een stuurhut en een stuurmechanisme aangebracht. De hut was grotendeels overdekt met zeildoek.

Het schip lag in de beginjaren in Haarlem en vervolgens een tijdje in Utrecht. Na een periode van verwaarlozing en een bijna fatale tocht - waarbij het halve schip onder water verdween - was er in 2005 weinig meer over van het oorspronkelijke interieur. In 2006 kwam de huidige eigenaar Maarten Esselink in beeld. Hij kocht De Wiekslag met het verlangen haar in oude staat te herstellen en erop te gaan wonen. In 2007 maakte De Wiekslag deel uit van de buitenexpositie 'Ligplaats Amsterdam' bij ARCAM. Hier ontmoette Esselink de woonbootliefhebber en -kenner Piet Dekker, die eerder de bijzondere woonboten 'De Jan van Arkel' en 'De Alexander' bewoonde en renoveerde. De afgelopen jaren heeft een team van gemotiveerde mensen, in opdracht van Esselink en aangevoerd door Dekker, gewerkt aan de renovatie van 'De Wiekslag', die in de zomer van 2009 is afgerond.

De opbouw van 'De Wiekslag' is geheel hersteld, waarbij vele houten details, ramen en deuren bewaard zijn gebleven. Enkele delen die niet meer te redden waren, zijn geheel in stijl vernieuwd. Het schip is wederom voorzien van de typische groene kleur voor de houten panelen en de crèmekleur voor de kozijnen. Van binnen is het schip opgedeeld in drie ruimtes. Voorin is een slaapruimte gecreëerd met uitzicht op de B. Bijvoetbrug en in de grote open ruimte zijn woongedeelte en keuken gerealiseerd. Tussen het slaap- en woongedeelte bevindt zich de badkamer, uitgevoerd in moderne stijl mét een enkel authentiek driehoekige raampje dat kenmerkend is voor de Amsterdamse Schoolstijl. Bovenop het schip is volgens de originele bouwtekeningen een nieuwe 'stuurhut' gemaakt, die in gebruik is als terras. Na veel regelwerk, discussies en uithoudingsvermogen is het toch gelukt 'De Wiekslag' een nieuwe bewoonde toekomst te bieden aan de Zwanenburgwal recht tegenover het stadhuis. (ARCAM/Yvonne de Korte)

Met dank aan Maarten Esselink en Frank Bos

Naam: De Wiekslag
Adres: Zwanenburgwal 182
Architect: Anthonie Pieter Smits
Opdrachtgever: Otto van Tussenbroek, vernieuwing 2007 Maarten Esselink
Opleverjaar: 1925, 2009

Meer weten over wonen op water? 'Ligplaats Amsterdam' is een boek met beschrijvingen van historische schepen en arken en toekomstplannen voor drijvend wonen.

© Teun Bimbergen Beeld
© Teun Bimbergen
1928 Beeld
1928
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden