Stadsgezichten: Vier Torens Osdorp

Foto's Meriam de Lange

In de zuidelijke punt van Osdorp wordt al jaren gewerkt aan de transformatie van een wijk tussen de Pieter Calandlaan en het Jan van Zutphenplantsoen. Verouderde portieketageflats hebben inmiddels plaats gemaakt voor een meer gevarieerde buurt met in het midden rijtjes laagbouwwoningen en aan de randen hogere appartementengebouwen.

Op een vrijgekomen strook langs het Jan van Zutphenplantsoen en het water van de Slotervaart, zijn vier woontorens van elf verdiepingen gerealiseerd. Ze staan met een ruime onderlinge afstand als grote schijven in het park, waarbij ze met hun kopse kanten aansluiten bij enerzijds het water en anderzijds de wijk. Aan beide zijden zijn de volumes opgetild zodat ze zich letterlijk openen naar de het water en de wijk.

De vier blokken herbergen in totaal 390 appartementen in de huur- en koopsector en hebben alle een centrale kern waaromheen de woningen zijn gegroepeerd. Deze opzet maakte het mogelijk de woningplattegronden ten opzichte van elkaar te spiegelen en de verdiepingen flexibel in te delen. De appartementen hebben twee tot vijf kamers en variëren in grootte van 70 tot 140 m2. In alle woningen verschaft een drie meter brede schuifdeur toegang tot een inpandige serre, of - in het geval van de meest oostelijke toren - tot een kamerbreed balkon. De serres kunnen dankzij een schuif/vouwwand bij de woonkamer worden getrokken.

Het uiterlijk van de blokken wordt gekenmerkt door horizontale banden van verdiepingshoge ramen en een patroon van aluminium gevelplaten die de afzonderlijke woningen accentueren. Door de interne spiegeling van appartementen is een afwisselend gevelpatroon ontstaan dat te zien is als een subtiel spel met de begrippen standaardisatie en individualisatie. Alle vier de torens staan op een ondergrondse parkeergarage waarvan het dak als openbaar park is ingericht, met een wandelpromenade aan de waterkant. Vooral aan deze zijde roept het ensemble door de ritmiek in stedebouwkundige situering associaties op met het modernisme van kort na de Tweede Wereldoorlog en - meer specifiek - met de beroemde flats van architect J.F. Berghoef langs de Cornelis Lelylaan. (ARCAM/ Marlies Buurman)

Stadsdeel: Osdorp
Architect: Wiel Arets Architects
Opdrachtgever: M.J. De Nijs Project IV BV en Eigen Haard
Adres: Jan van Zutphenplantsoen
Foto's: Meriam de Lange


Amsterdamse Architectuur Prijs 2010
Het project '4 torens Osdorp' heeft de Amsterdamse Architectuur Prijs 2010 (de Gouden A.A.P.) gewonnen. De prijs is voor het architectenbureau Wiel Arets Architects en de opdrachtgevers Bouwbedrijf M.J. de Nijs Project IV BV en Eigen Haard.

Dit is woensdagavond 7 april tijdens een feestelijke bijeenkomst in Felix Meritis bekend gemaakt. Alle genomineerde projecten zijn in een publicatie opgenomen en nog tot 1 mei in een een expositie bij ARCAM te zien. Zie www.arcam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden