Stadsgezichten: Verenigingsgebouw Bijlmer Sportpark

De competitie is weer begonnen. De eerste wedstrijden zijn gespeeld. Op de velden in het Bijlmer Sportpark is het wekelijkse ritme van trainingen en wedstrijden weer in gang gezet. Sinds vorig seizoen heeft de jonge club ZuidOost United er een nieuwe thuisbasis.

© Marcel van der Burg

Bijzonder is dat ZuidOost United zich zowel inzet voor de sport als voor het welzijn van de jeugd in Amsterdam Zuidoost. De club én het clubhuis bieden daarom, naast kleedkamers en kantine, ruimte aan huiswerkbegeleiding, naschoolse opvang en kinderopvang - tussen drie kunstgras voetbalvelden en een atletiekbaan in.

Om het Bijlmerpark in Amsterdam Zuidoost opnieuw in te richten maakte Mecanoo architecten in 2005 een plan waardoor het stadspark beter gebruikt en beheerd zou kunnen worden. Sportvoorzieningen maken hier een flink deel van uit. Binnen dit plan ontwierp het Rotterdamse bureau DaF-architecten in 2006 een verenigingsgebouw . In hun visie kon dit gebouw de twee delen van het park, die werden gescheiden door de verhoogde Karspeldreef, weer bijeen brengen. Het gebouw vormt nu een brug tussen de voorheen gescheiden werelden van park en infrastructuur - en DaF legde er nog een laag bovenop.


Zo'n 'brug', werkt in de praktijk als volgt. Als je met de auto naar ZuidOost United gaat, rijd je via de Karspeldreef. Halverwege Gooiseweg en Flierbosdreef draai je omhoog de parkeerhelling op. Die parkeerplaats is het dak van het clubhuis en tevens een drive-in tribune. De hekken zijn er perfect op leun-hoogte en vanaf hier zie je alle voetbalwedstrijden in een oogopslag. Het dak is in het midden het hoogst zodat daaronder plek is voor kantoren voor bestuur en wedstrijdleiding. Op de begane grond, die iets verdiept ligt, biedt een dubbelhoge hal toegang tot de kleedkamers, de kantine, een kinderdagverblijf en de naschoolse opvang.


Aan de kant van de voetbalvelden is het gebouw door grote glaspuien en vouwdeuren zo transparant mogelijk gemaakt. Overal is goed zicht op de velden. Aan de kant van de Karspeldreef heeft het langgerekte gebouw (130 x 11 meter) een ander gezicht. Vanuit de auto oogt het complex dynamisch door de ritmiek van gele trappen en de gele kozijnen van de dieper liggende ramen, en door de vier schoorstenen met verlichting.
Een van de sterkste punten van het complex is de combinatie van de publieke functies: een clubhuis, een goed bereikbaar kinderdagverblijf en naschoolse opvang, met een speelplaats aan de sportvelden waar ook buiten trainingstijd gebruik van wordt gemaakt door de jeugd van Zuidoost. Binnenin het gebouw zijn de functies nauw met elkaar verbonden en het gebouw zelf verbindt de parkdelen met de dreef en met elkaar.


En niet te missen: het witte hek met patronen rond de sportvelden dat DeMakersVan als kunstproject speciaal voor het Bijlmerpark hebben ontworpen. (ARCAM/Maaike Behm)

Gebouw: Verenigingsgebouw Bijlmer Sportpark
Adres: Karspeldreef, Amsterdam Zuidoost
Architect: DaF-architecten
Opdrachtgever: Stadsdeel Amsterdam Zuidoost
Oplevering: januari 2011



© Marcel van der Burg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden