Stadsgezichten: Noorderparkbar

null Beeld Jeroen Musch
Beeld Jeroen Musch

In maart 2012 is de Noorderparkbar geopend, die zich bevindt in het Florapark, aan de westkant van het Noordhollandsch Kanaal. Dit horecapaviljoen van 18 m2 is tot stand gekomen dankzij een toevallige ontmoeting op het Noorderparkfestival in de zomer van 2008 tussen Floor Ziegler van de Noorderparkkamer, Reinder Bakker en Hester van Dijk van ontwerpbureau Overtreders W en Peter van Assche van architectenbureau Bureau SLA.

In het gesprek wat op deze ontmoeting volgde bleek dat Floor Ziegler graag nog een extra paviljoen bij de Noorderparkkamer zou zien verrijzen. Peter van Assche had bovendien ooit een - nooit uitgevoerde - pianostudio bedacht die enkel uit materialen van Marktplaats zou bestaan en Reinder Bakker speelde met het idee van een paviljoen dat gemaakt zou worden van containerframes. De combinatie van deze ideeën mondde uit in een plan voor de Noorderparkbar, een horecagelegenheid waar de initiatiefnemers zelf als buurtbewoners ook behoefte aan hadden.

Crowdsourcing is het sleutelwoord in de totstandkoming van de bar. De initiatiefnemers verkregen een deel van hun budget door het project aan te melden bij voordekunst.nl, een site waarop culturele projecten uit verschillende disciplines financiële bijdragen kunnen verkrijgen van donateurs. Bovendien werd het gebouwtje volledig vervaardigd uit materialen van Marktplaats. De verhalen die achter de verschillende onderdelen van het paviljoen schuilgaan zijn verzameld op de website www.hetkomtaltijdgoed.nl, een blog waar de realisatie van het project stap voor stap is bijgehouden.

Eind februari is de bar, die grotendeels werd gebouwd in een loods in Amsterdam-Oost, aangekomen in het Noorderpark. Hoewel het gebouwtje het op het eerste gezicht niet doet vermoeden, bestaat het uit drie containerframes, waarvan er twee de begane grond vormen. De derde container is bovenop de andere twee geplaatst. De basis van het paviljoen is de achterste container, waarin zich de voorzieningen - de bar en de WC's - bevinden. Het muuroppervlak en het dak van dit deel van het gebouw bestaan volledig uit ramen, voorzien van witte kozijnen. Voor deze basiscontainer zijn de andere twee gestapeld geplaatst, waardoor een veranda is ontstaan die met grote deuren kan worden afgesloten.

De bedekking van de buitenkant van het gehele gebouwtje bestaat uit opzettelijk door brand verschroeide planken, die op enige afstand van elkaar op de frames zijn geplaatst, zodat de binnen gehangen lampen 's avonds de omgeving verlichten. Overdag laten de ruimtes tussen de planken juist zonlicht binnenkomen in het paviljoen. Net als het exterieur doet ook het interieur niet vermoeden dat het geheel bestaat uit materialen van Marktplaats. De lichttoevoer door de vele ramen geeft het interieur een helder en ruimtelijk aanzien.

Het bijzondere gebouwtje is geheel onafhankelijk van gemeentelijke plannen ontstaan. De initiatiefnemers hebben het gehele traject op zich genomen: de planfase, het ontwerp, de financiering en de bouw. De enige betrokkenheid van de Gemeente was het verlenen van de benodigde vergunningen en de goedkeuring van het gebouw door de commissie Welstand. Uitzonderlijk was dat deze goedkeuring doorgang vond en bovendien unaniem was, terwijl definitieve tekeningen - gezien de afhankelijkheid van het aangeboden materiaal op Marktplaats - niet konden worden gegeven. (ARCAM/Charlotte Labrie)

Initiatiefnemers: Peter van Assche (Bureau SLA), Reinder Bakker (Overtreders W) en Floor Ziegler (Noorderparkkamer)
Ontwerpers: Peter van Assche, Reinder Bakker, van Dijk (Overtreders W) en Mathijs Cremers (Bureau SLA)
Opdrachtgever: geen
Sponsoring: Ymere, Marktplaats en vele andere via voordekunst.nl
Oplevering: maart 2012
Exploitatie: Noorderparkkamer

Op 12 april vindt bij ARCAM een debat plaats over de waarde en de toekomst van bottom-up initiatieven (zoals de Noorderparkbar) in de stedelijke organisatie van Amsterdam. Panelleden zijn: Cor Wagenaar (auteur van Town Planning in the Netherlands since 1800), Mariska van den Berg (onderzoeker van internationale bottom-up initiatieven), Jurgen Hoogendoorn (beleidsadviseur OGA) en Ton Schaap (stedebouwkundige, DRO Amsterdam). Aanvang 17.00 uur, gratis toegang, graag aanmelden via arcam@arcam.nl.

Meer informatie via deze link.

null Beeld Jeroen Musch
Beeld Jeroen Musch
null Beeld Jeroen Musch
Beeld Jeroen Musch
null Beeld Jeroen Musch
Beeld Jeroen Musch
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden