Stadsgezichten: Meerpad

Foto Meriam de Lange Beeld
Foto Meriam de Lange

Het boren voor de Noord/Zuidlijn dwars door de Amsterdamse binnenstad houdt de gemoederen flink bezig. In Noord hebben ze daar geen last meer van, daar is de Noord/Zuidlijn al een tijd klaar en belichaamt de belofte dat Amsterdam-Noord dan eindelijk echt onderdeel van de stad zal worden.

Het noorden van Amsterdam heeft altijd al een bijzondere plaats ingenomen. Het landschap is bepaald door opgeworpen dijken, inpolderingen en dijkdoorbraken en ziet eruit als een lappendeken met Waterlandse dorpsgezichten, tuindorpen, stoere industriegebouwen langs de IJoever, hoogbouw uit de jaren zeventig en nieuwe gebouwen zoals de Albatros en het Kraanspoor.

Vlak achter de pittoreske bebouwing van de Nieuwendammerdijk ligt het Meerpad in een oase van rust . Op de plaats van twee oude schoolgebouwen zijn zeventien vrijstaande woningen gebouwd. De kavels zijn van elkaar gescheiden door smalle klinkerpaden waardoor een besloten buurtje is ontstaan waar aan de straat, aan een tuin of aan het water wordt gewoond. In de zorgvuldig ingerichte openbare ruimte bevinden zich een kleine parkeerplaats en een ondergrondse 'parkeer-koffer' met plaats voor zestien auto's.

Als inspiratiebron voor de architectuur gold het smalle zaalhuis met schildkap waarbij de combinatie van een stenen pronkgevel met houten zijgevels losjes werd toegepast. De woningen worden in de richting van het water steeds smaller en hoger. De grote verticale gevelopeningen die zo zijn ontstaan, dienen als entrees, wintertuinen of panoramavensters.

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het wonen op de grens van stad en platteland. Deze intieme locatie aan het water op een steenworp afstand van de drukte van de stad, vormde dan ook een zeer gewilde woonlocatie. Opmerkelijk is dat de opdrachtgever heeft vastgehouden aan het concept om zeventien vrijstaande woningen te realiseren en niet te zwichten voor een hogere - en dus lucratievere - bebouwingsdichtheid. Ter illustratie: op de zeventien woningen hadden ... mensen gereageerd.

Het project - genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2010 (Gouden A.A.P.) die op 7 april a.s. wordt uitgereikt - zegt iets over de actuele situatie in de Nederlandse architectuur, waarbij een verlangen naar 'Hollandse dorpsheid' te zien is, zonder letterlijk 'historiserend' genoemd te kunnen worden. Bij ARCAM zijn alle genomineerde projecten tot en met 1 mei te bewonderen.

Op 23 april 2010 verschijnt de ARCAM Architectuurkaart Amsterdam-Noord, met een overzicht van de architectuur en stedebouw van dit bijzondere stadsdeel aan de hand van fietsroutes. Zie voor meer informatie www.arcam.nl. (ARCAM/Flora van Gaalen)

Architect: Heren 5 architecten
Opdrachtgever: Bouwfonds Woningbouw, Haarlem
Adres: Meerpad 4-16
Foto's: Meriam de Lange

Foto Meriam de Lange Beeld
Foto Meriam de Lange
Foto Meriam de Lange Beeld
Foto Meriam de Lange
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden