Stadsgezichten: Lightfactory

Aan de Sloterkade iets ten zuiden van de Zeilbrug was tot het midden van de jaren negentig het bedrijf Indoor Lampen gevestigd op een industrieterrein. Aanvankelijk zouden het oude fabrieksgebouw en de watertoren moeten wijken voor nieuwbouw, maar in 1995 schreef het stadsdeel een prijsvraag uit. Voorwaarden waren dat er nieuwe woningen moesten worden gerealiseerd en het oude gebouw behouden moest blijven.

null Beeld

De architecten Pim Köther en Ton Salman wonnen de prijsvraag met een ontwerp waarbij het fabrieksgebouw een nieuwe functie kreeg. Bovendien werd een nieuw bouwblok van zeven verdiepingen toegevoegd en op ingenieuze wijze verbonden met het oude gedeelte. De bovenste twee lagen van de nieuwbouw lopen door over de oude fabriek. De nieuwbouw is iets teruggelegd en tussen het oude en het nieuwe deel bevindt zich een toegangspoort die ook het achterliggende parkeerterrein ontsluit. Er is een grote diversiteit in woningtypen, waarbij de oppervlakte uiteenloopt van vijftig tot 214 vierkante meter.


Het fabrieksgebouw gaf aanleiding tot het maken van zeer ruime loftwoningen van soms vier meter hoog, geheel open met in het midden alleen een unit met douche, toilet en keuken. In de woningen in de nieuwbouw is eenzelfde ruimtelijkheid nagestreefd met de toepassing van vides, extra verdiepingshoogte of extra diepte.


Het ontwerp van de gevels ontstond uit de noodzaak om boven het oude fabrieksgebouw een lichte constructie toe te passen. De begane grond heeft een bakstenen gevel met betonnen entrees. De rest van de voorzijde bestaat uit een vliesgevel van de lichte materialen glas en aluminium. De woningen zijn voorzien van zonwering in de vorm van houten lamellen. Tegen de met aluminium golfplaten beklede achterzijde van het blok bevindt zich een staalconstructie met balkons. Een grote inkeping in het nieuwe blok relativeert de massa van het gebouw. De twee gebouwdelen die door de inkeping ontstaan, worden door een open stalen brug met elkaar verbonden. (ARCAM/Marlies Buurman, Yvonne de Korte)

Adres: Sloterkade 161-168
Stadsdeel: Zuid
Architect: Köther Salman Koedijk Architecten
Opdrachtgever: De Principaal, nu De Key
Oplevering: 1999


Het project 'Lightfactory' is opgenomen in de publicatie 'Langs Kostverlorenvaart en Schinkel, een fiets- vaar- en wandeloute'. Op vertoon van een print van deze pagina, kunt u een gratis exemplaar ophalen bij ARCAM, Prins Hendrikkade

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden