Stadsgezichten: KLM-huisjes Oudezijds Armsteeg

In de Oudezijds Armsteeg in het noordelijke deel van de Wallen bevinden zich de 'KLM-huisjes', een zestal opvallende blauw en wit gekleurde panden, gebouwd naar ontwerp van Kees Doornenbal van Rappange & Partners Architecten. De huisjes, opgeleverd in 2010, werden ontwikkeld door Stadsherstel.

Stadsherstel, opgericht in 1956, is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en eigenaar van meer dan vijfhonderd panden in en om Amsterdam. Al een aantal jaren is Stadsherstel actief in het noordelijke deel van de wallen, om dit aantrekkelijker te maken voor kleine ondernemers en toeristen en leefbaarder voor de bewoners.

Eind 2004 verwierf de gemeente Amsterdam een aantal vervallen panden aan de Oudezijds Armsteeg. Na sloop werden de vrijgekomen kavels in erfpacht uitgegeven aan Stadsherstel, die zocht naar een manier om het stadsweefsel te repareren en de plek een nieuwe impuls te geven. Dat heeft ertoe geleid dat in de plaats van de vervallen panden de huidige Delfts blauwe huisjes zijn verrezen.

De architectuur van de pandjes in de Oudezijds Armsteeg is geïnspireerd op de Delfts blauwe porseleinen jeneverhuisjes die de KLM al sinds 1952 onder haar business class passagiers uitdeelt. Ze worden daarom ook wel de 'KLM-huisjes' genoemd. Opdrachtgever Jaap Hulscher van Stadsherstel kwam met het idee en Kees Doornenbal van Rappange & Partners Architecten deed de verdere uitwerking.

Door de witte steen en de blauwe kozijnen en dakpannen, vallen de pandjes meteen op en worden toeristen het smalle steegje ingelokt. Het ontwerp speelt met het cliché van 'het Hollandse', en dan vooral met het in het buitenland geldende imago van Amsterdam/Holland: de rosse buurt, Delfts blauw, KLM en de 17de eeuwse bouwstijl. Er wordt herkenbaarheid gecreëerd maar dat gaat gepaard met ironie.

Je zou zeggen dat de pandjes in alle opzichten ingaan tegen de welstandsregels, maar niets is minder waar, Kees Doornenbal kreeg zijn ontwerp zonder al te veel moeite door de welstandscommissie. De zorgvuldige detaillering en het gebruik van moderne vormen en materialen maakten dit neoklassieke ontwerp tot een goede inpassing in de 17de eeuwse omgeving.

In de huisjes zijn op de begane grond verschillende ondernemers gevestigd zoals fietsexcursie- en verhuurbedrijf Yellow Bike en het proeflokaal van brouwerij De Prael, een kleinschalige, ambachtelijke en biologische bierbrouwerij die werk verschaft aan mensen met een langdurige psychiatrische handicap. Op de verdiepingen bieden de zes huisjes ruimte aan acht huurappartementen. (ARCAM / Ilse Visser)

Projectarchitect: Kees Doornenbal / Rappange & Partners Architecten
Projectteam: Kees Doornenbal en Bert Wever
Opdrachtgever: Stadsherstel Amsterdam
Hoofdaannemer: JC Nieuwenhuizen (De bouw werd mede uitgevoerd door kansloze jongeren uit Amsterdam-West)
Start bouw: juni 2008
Oplevering: januari 2010
Foto's: Rappangne & Partners Architecten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden