Stadsgezichten: IJburg College

Een opvallend nieuwe verschijning op IJburg is het IJburg College met de metalen gevel op de hoek van de IJburglaan en de Pampuslaan. De school wordt in september 2011 in gebruik genomen en biedt plaats aan 1300 leerlingen van VMBO tot en met VWO niveau.

© Marcel van der Burg (Primabeeld)

Er wordt gewerkt aan de hand van een nieuw onderwijsconcept, dat speciale eisen stelt aan het gebouw. De missie van de school is 'Alle leerlingen zoveel mogelijk laten leren, in een leergemeenschap, over zichzelf en de wereld om hen heen'. Deze missie wordt weerspiegeld in de samenstelling van het gebouw. De school staat open voor de hele gemeenschap.

Om de kinderen met 'de echte wereld' te laten kennismaken, is in het gebouw ook een grand café en een multifunctionele ruimte voor bijvoorbeeld theatervoorstellingen gevestigd. Daarnaast kunnen buurtbewoners sporten in een gemeentelijke sporthal op de bovenste verdieping.

De kantine biedt mooi uitzicht over het naastgelegen Theo van Goghpark en de rest van IJburg. Door Ymere zijn er in het bouwblok 80 woningen gerealiseerd, waarvan 23 bovenop de school en 57 aan het plein. De woningen zijn van buitenaf te herkennen aan de balkons en de lagere verdiepingshoogte. De gemeenschappelijke ruimtes voor buurtbewoners en leerlingen zijn vanuit een centrale hal bereikbaar, net als de verschillende delen van de school. Door een grote vide wordt de hal van daglicht voorzien.

Het interieur van de school wordt door de interieurarchitecten van ATELIERS vormgegeven. Het gebouw is van binnen zo neutraal mogelijk gehouden, zodat de leerlingen met hun presentaties van schoolprojecten en tekeningen kleur geven aan de leeromgeving. (ARCAM/Lieselore Maes; met dank aan Nico Moen)

Object: IJburg College voor Voortgezet Onderwijs, grand café, Theater, sporthal, 80 woningen
Locatie: Pampuslaan 1
Architect: LIAG (Erik Schotte)
Interieurarchitect: ATELIERS
Realisatie: Bouwcombinatie Huib Bakker Bouw & De Geus Bouw
Oplevering: april 2011
Ingebruikname: september 2011
Voor meer achtergrond en informatie over het IJburg College: www.ijburgcollege.nl

Op donderdag 23 juni vindt om 20.00 uur in het IJburg College een avond plaats over particulier opdrachtgeverschap. Tijdens de Dag van de Architectuur op zondag 26 juni is het IJburg College opengesteld voor publiek, samen met meer dan veertig particuliere woningen. Zie voor meer informatie www.arcam.nl

© Marcel van der Burg (Primabeeld)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden