Stadsgezichten: Het Stedelijk Museum: de Badkuip

De Badkuip Foto © Stedelijk Museum

Sinds vrijdag 25 november heeft Amsterdam er een nieuw stadsgezicht bij: de nieuwbouw van het Stedelijk Museum aan het Museumplein werd toen onthuld. Hoewel de verbouwing hiermee nog niet is afgerond, kan iedere voorbijganger nu al een goede indruk krijgen van het nieuwe gebouw, dat ook wel met de bijnaam de badkuip door het leven gaat.

Het Stedelijk Museum, tussen 1892 en 1894 tot stand gekomen in neo-Hollandse renaissance-stijl, werd ontworpen door A.W. Weissmann in opdracht van het gemeentebestuur van Amsterdam. Het moest onder meer de kunstcollectie van S.A. Lopez Suasso-De Bruyn en andere aan de gemeente geschonken collecties gaan herbergen. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw onderging het museum onder leiding van de toenmalige directeur, Willem Sandberg, vele veranderingen. Zo werd langs de Van Baerlestraat een nieuwe vleugel aangebouwd, die geroemd werd om zijn functionaliteit. Het gebruik van veel glas in deze aanbouw verleende het museum bovendien een open karakter. De Sandbergvleugel belichaamde een nieuwe visie op musea en het tentoonstellen van moderne en hedendaagse kunst.

Eind 2002 werd door het college van B en W het voorstel tot renovatie van het oude gebouw, de sloop van de Sandbergvleugel en de bouw van een nieuwe uitbreiding aangenomen. Daaropvolgend werden in 2004 vijf architectenbureaus door de gemeente uitgenodigd om schetsontwerpen voor de uitbreiding te maken. Architectenbureau Benthem Crouwel werd uiteindelijk uitgekozen om de nieuwbouw te realiseren.

Het nieuwe gebouw vloeit volgens de architecten voort uit het programma van functies dat erin moet komen, gecombineerd met de verplaatsing van de ingang van de Paulus Potterstraat naar het Museumplein, een ingrijpende stedebouwkundige verandering. Met het ontwerp is getracht het plein zo ver mogelijk tot ín het museum te laten doorlopen. Om deze reden rust de badkuip op zo min mogelijk pootjes. Het beoogde effect was een soepele overgang van buiten- naar binnenruimte. Onder het zwevende volume bevinden zich het informatiecentrum, de bibliotheek, de museumwinkel en het restaurant. Ondergronds en in de badkuip wordt expositieruimte van meer dan 1100 m2 toegevoegd.

Onderdeel van de aanpak van het Stedelijk Museum was ook de renovatie van het oude gebouw. De monumentaliteit van dit bouwwerk zal zoveel mogelijk worden hersteld, maar tevens wordt de erfenis van Willem Sandberg, die de grootste stempel op het museum heeft gedrukt, in ere gehouden. Ook het witte uiterlijk van de badkuip refereert aan Sandbergs tijd als museumdirecteur, toen het interieur volledig wit werd. Met de komst van de badkuip heeft Amsterdam er een nieuwe architectonische blikvanger bij. Zoals de architecten beoogden is de nieuwbouw in visueel opzicht zeker niet ondergeschikt aan het oude gebouw van Weissmann. (ARCAM / Charlotte Labrie)

Architecten : Benthem Crouwel Architecten
Opdrachtgever : Gemeente Amsterdam

ARCAM is recent gestart met de actie Bouwkunst op 17. Bekijk www.arcam.nl voor meer informatie hierover.

De Sandbergvleugel Foto Stadsarchief Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden