Stadsgezichten: het Bijlmer Parktheater

Foto Pieter Kers Beeld
Foto Pieter Kers

Amsterdam heeft veel kenmerkende gebouwen, als het ware gezichten van de stad. Maar wat schuilt er achter die muren? Soms weten we niet eens waar een gebouw toe dient, soms weten we niet uit welke tijd ze stammen, vaak weten we niet wie ze heeft gebouwd en soms doemen nieuwe stenen gezichten op. In samenwerking met het Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM) ontmaskert Parool.nl gebouwen in de stad.

Het net opgeleverde Bijlmer Parktheater in Zuidoost is een plek waar de jongeren hun theatertalent kunnen ontplooien. Het paviljoenachtige gebouw staat aan de rand van het Bijlmerpark en biedt onderdak aan Circus Elleboog, Krater Theater, de Jeugdtheaterschool en de Theaterwerkplaats.

Het is een elips-vormig gebouw waarbij de verdiepingen zijn verschoven ten opzichte van de begane grond. De overdekte entree die zo ontstaan is, versterkt de structuur van het stedebouwkundig plan van Rein Geurtsen & Partners en Mecanoo architecten waarin openheid en zichtbaarheid een belangrijke rol spelen. Naast de entree ligt een trappenpartij als een tribune aan het water.

De gevel bestaat uit verticaal geplaatste aluminium golfplaten die worden doorbroken door hoge ramen. Door de plaatsing van houten ribben op de scheiding van de golfplaten heeft het gebouw behalve een verticaal karakter ook een dynamische uitstraling gekregen en verandert het karakter van het gebouw met het gezichtspunt van de toeschouwer. Door de toepassing van LED verlichting is het gebouw 's avonds een lichtbaken waarvan de kleur desgewenst kan worden aangepast.

Een van de dingen die naar voren kwam tijdens workshops met de gebruikers, was dat theaters veelal weinig daglicht hebben. Een duistere speelzaal ligt misschien voor de hand bij voorstellingen, maar tijdens het repeteren is daglicht toch wel zo fijn. In het Bijlmer Parktheater is dit opgelost door rond de grote zaal op de eerste verdieping een glazen omloop te maken. Zo is de lichtinval maximaal en kunnen geïnteresseerden zonder te storen de repetities bijwonen. Tijdens een voorstelling kunnen de ramen worden verduisterd.

Een ander belangrijk punt op de agenda was het karakter van de grote zaal. Circus Elleboog gaf de voorkeur aan een ronde 'piste'-zaal met een vrije hoogte van zeven meter voor acrobatiek en trapeze-optredens. De andere partijen hadden juist behoefte aan een traditionele theaterzaal. Uiteindelijk zijn beide punten in het ontwerp verenigd. De zaal, die de maximale hoogte van drie verdiepingen beslaat, is langwerpig en heeft ter hoogte van de speelvloer aan weerszijden een uitstulping met nog meer stoelen. Door te schuiven met de coulissen kan zo gekozen worden tussen diverse circus- en theateropstellingen. De grote zaal wordt als kloppend hart geaccentueerd door een zwarte buitenkant waarop kinderen en andere bezoekers met krijt hun boodschap kunnen achterlaten.

Op vrijdag 9 oktober zal het Bijlmer Parktheater officieel in gebruik worden genomen.

Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter bv
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost
Adres: Anton de Komplein 240, Amsterdam
Foto's: Pieter Kers www.beeld.nu
Link: www.bijlmerparktheater.nl

Foto Pieter Kers Beeld
Foto Pieter Kers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden