Stadsgezichten: Fiets- en voetgangersbrug Erasmusgracht

Foto Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2011 en opgenomen in de nieuwe UAR-fietsroutes door Amsterdam Nieuw-West: de bijzondere brug over de Erasmusgracht staat volop in de schijnwerpers.

De Erasmusgracht volgt het tracé van een oude wetering die na de Tweede Wereldoorlog verder werd uitgegraven en als kenmerkend element is opgenomen in de rechtlijnige, ruime opzet van de Westelijke Tuinsteden. Aan de ene kant van de gracht bevindt zich de Kolenkitbuurt en aan de andere kant het in aanbouw zijnde gebied Laan van Spartaan. Deze twee wijken-in-ontwikkeling zijn voor voetgangers en fietsers al met elkaar verbonden door bruggen langs de Ringweg A10 en ter hoogte van de Leeuwendalersweg. Nu is daartussen een nieuwe brug geplaatst die, wanneer de nieuwbouw af is, onderdeel zal zijn van een hoofdroute van en naar het Bos en Lommerplein.

De constructie bestaat uit een brugdek tussen twee liggers die rusten op de oevers van de gracht en op één asymmetrisch geplaatste pijler in het water. De brug heeft geen zware landhoofden maar lichte beëindigingen waarin het krimpen en uitzetten van de brug onder invloed van temperatuurswisselingen kan worden opgevangen.

Het sculpturale ontwerp van de brug contrasteert sterk met de oudere bruggen in de directe omgeving. De liggers zijn gemaakt van grijs plaatstaal waarin scherpe vouwlijnen zijn aangebracht alsof hij gevouwen is van origami papier. De vouwlijnen zorgen ervoor dat zonlicht in meerdere richtingen wordt weerkaatst. Twee gespannen staalkabels dienen als leuningen.

De totale overspanning van de brug is 50 meter. De hoogte boven het water is hoog genoeg voor kleine bootjes en schaatsers en stelt ter plaatse van de oevers kleine dieren in staat om hun eigen route te volgen. (ARCAM/Carlos van Onna, Maaike Behm, Flora van Gaalen)

Architect: DP6 architectuurstudio
Adres: Erasmusgracht/Ring A10
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel West
GPS coördinaten: 52.375494, 4.842031

Donderdag 19 mei om 17.00 uur presenteert ARCAM in het Van Eesterenmuseum twee voor de UAR-app gemaakte fietsroutes langs architectonische hoogtepunten in Nieuw-West. www.arcam.nl
UAR is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). ARCAM levert een bijdrage aan de inhoud van de Amsterdamse editie van UAR.

Foto Carlos van Onna
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden