Stadsgezichten: Dierenasiel in Osdorp

Foto's Luuk Kramer Beeld
Foto's Luuk Kramer

Amsterdam heeft veel kenmerkende gebouwen, als het ware gezichten van de stad. Maar wat schuilt er achter die muren? Soms weten we niet eens waar een gebouw toe dient, soms weten we niet uit welke tijd ze stammen, vaak weten we niet wie ze heeft gebouwd. In samenwerking met het Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM), start Parool.nl de serie Stadsgezichten en ontmaskert gebouwen in de stad.

In Osdorp bevindt zich het grootste en meest moderne dierenasiel van Nederland. Het gebouw is in gebruik genomen in het najaar van 2007. Dat dit asiel over een opvangcapaciteit van 660 dieren beschikt is aan de markante gevel niet af te zien.

Het ontwerp van de architecten Arons en Gelauff doet meer denken aan een moderne versie van een fort, door de omliggende sloot en de langgerekte façade. Geïnspireerd door de kleuren van het gras in de omgeving is er gekozen voor metalen gevelplaten in verschillende tinten groen, dit zorgt voor een allesbehalve camouflerend effect. Het gebouw trekt juist de aandacht en geeft een vrolijke indruk.

Naast de kleur is ook de vorm van het gebouw opmerkelijk. Deze is grotendeels ontstaan door de driehoekige kavel. Om het gebruik van de ruimte te maximaliseren is het gebouw als smal lint langs de randen van de kavel gedrapeerd. Een andere reden voor het ontwerp is de overlast, het zes meter brede gebouw functioneert namelijk tevens als geluidswal voor de grote buitenruimtes. De architecten hebben geprobeerd de geluidsoverlast voor buurtbewoners zoveel mogelijk te beperken. Zo is voor de plafonds van de kennels gebruik gemaakt van geluidsabsorberend materiaal en zijn de kattenverblijven boven de hondenhokken geplaatst om het blaffen extra te dempen.

De entree, kantoren, publieksruimte en dierenartsenpraktijk bevinden zich in een dwars gelegen blok halverwege het gebouw. Dit kan worden gezien als het centrale deel. Aan weerszijden hiervan zijn zo twee vleugels ontstaan, met alle hokken rondom twee pleinen. Deze pleinen zijn weer in kleinere speelpleintjes opgedeeld, de buitenruimtes voor de dieren.

Vanaf 2012 zullen er nieuwe, strengere regels gaan gelden voor dierenasielen. Met dit moderne gebouw kunnen ze goed worden nageleefd.

Het asiel bevat 180 hondenhokken en 480 kattenverblijven. Vernieuwend in dit asiel is dat dieren gezamenlijk in een hok kunnen. (ARCAM/HET PAROOL)

Dierenopvangcentrum
Ookmeerweg 271
Stadsdeel: Osdorp
Architect: Arons en Gelauff Architecten
Realisatie: 2007

Bron foto: Luuk Kramer

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden