Stadsgezichten: De Nieuwe Liefde

'De Nieuwe Liefde' is een centrum voor studie, bezinning en debat, met bijzondere aandacht voor levensbeschouwing, religie, poëzie, muziek en theater. Het is gevestigd in een monumentaal pand, aan het begin van de twinstigste eeuw gebouwd als wijnpakhuis, en later in gebruik genomen als een rooms-katholiek parochiehuis onder de naam 'De Liefde'.

null Beeld

Het interieur van dit gebouw leed door diverse functieveranderingen zware schade; na de Tweede Wereldoorlog fungeerde 'De Liefde' achtereenvolgens als bioscoop, theaterschool en opleidingsinstituut. De laatste eigenaar verliet het pand in 2007. Drie jaar later verwierf Wiel Arets Architects de opdracht voor een ingrijpende verbouwing van het voormalige pakhuis, wat resulteerde in de huidige moderne uitstraling.

Het is gebruikelijk om met het interieur van een rijksmonument terughoudend om te springen, maar hier was al zoveel aan het pand veranderd, dat van originele materialen of structuren geen sprake meer was. Daarom heeft Wiel Arets Architects ervoor gekozen de renovatie groots op te zetten, maar wel met behoud van de karakteristieke aspecten van het oude wijnpakhuis, zoals de voorgevel, de glas-in-loodramen en de monumentale trappen.

De vernieuwde indeling van Wiel Arets Architects was gericht op het brengen van helderheid in het gebouw. De hoge foyer is nu een centrale ruimte geworden die door een dakraam voorzien wordt van daglicht. Bij binnenkomst trekken de gekleurde glas-in-loodramen en de monumentale trap meteen de aandacht. Eenmaal middenin de foyer is er naar boven toe zicht op alle verdiepingen. Een grote verbetering, aangezien de verdiepingen in het oude pand willekeurig verdeeld waren in kleine ruimten waarin vaak geen daglicht doordrong. Alle ruimten op de verdieping zijn nu visueel met elkaar verbonden door vides, trappen en loopbruggen en strak afgewerkt met wit stucwerk. Door plaatsing van een glazen pui, die uitzicht biedt op een met klimop begroeide patio, is ook aan de achtergevel op een eenvoudige wijze daglicht binnengebracht.

'De Nieuwe Liefde' biedt nu plaats aan een grote en een kleine zaal, een koorzaal, diverse kantoorruimtes, een bibliotheek, een foyer, horecagelegenheid en een serre. Donderdag acht december j.l. mocht Huub Oosterhuis, oprichter van 'De Nieuwe Liefde', de Geurt Brinkgreve Bokaal in ontvangst nemen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in Amsterdam.

ARCAM is recent gestart met de actie Bouwkunst op 17. Bekijk www.arcam.nl voor meer informatie hierover. (ARCAM / Ilse Visser)

Stadsdeel: Oud-West
Adres: Da Costakade 102
Opdrachtgever: Amerborgh Nederland, Stichting De Nieuwe Liefde
Architectenbureau: Wiel Arets Architects
Projectarchitect(en): Wiel Arets, Bettina Kraus, Gwendolyn Kerschbaumer, Julius Klatte, Dennis Villanueva
Aannemer: Kondor Wessels

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden